Nyheter

Flere katter døde - mistenker musegift

Dyrebeskyttelsen har varslet om at et stort antall katter som døde i 2019 viste symptomer på å ha fått i seg musegift. Bare ved Anicura dyreklinikk i Drammen kjenner de til seks slike tilfeller.

Steinkjer, Tønsberg, Drøbak, Åsgårdstrand, Kongsvinger, Fredrikstad, Kragerø, Telemark, Åmot og Drammen. Dette er bare noen av stedene dyreklinikker har fått inn katter med symptomer på å ha fått i seg musegiften alfakloralose, viser et nettsøk i trykte medier.

Etter at mange av Dyrebeskyttelsens 27 avdelinger rapporterte om liknende tilfeller over hele landet i 2019, valgte de rett før jul å slå alarm.

Mistenkte gift

– Vi har jo gjennom alle år hatt sporadiske tilfeller av forgiftning av dyr, men det er ikke så lett å fange opp noen sammenheng før det skjer i en frekvens utenom det vanlige. I fjor sommer, midt i ferieavviklingen, fikk vi inn fire katter med tilsvarende symptomer på bare to uker. De tilhørte fire ulike eiere i Drammen sentrum, men kom ikke fra samme nabolag. Det var naturligvis flere forskjellige dyrleger som tok imot disse. To døde fort, en tredje hørte vi bare om via telefonkonsultasjon – og den fjerde kom til meg, forteller veterinær Frank Munthe ved Anicura dyreklinikk på Bragernes i Drammen.

Han visste på dette tidspunktet om de andre tilfellene, og da heller ikke denne katten lot seg redde mistenkte han at det kunne handle om musegift. Men ennå var det  ikke etablert noen analyserutine på sentralt hold. Munthe forteller at det koster klinikken rundt 10.000 kroner å få obdusert en katt, og siden de deretter ikke fikk inn flere katter som led av det samme - ble ikke noen av disse fire obdusert.

I varehandelen

Tradisjonelt har det i hovedsak blitt brukt muse- og rottegift med antikoagulerende effekt, hvilket betyr at gnagerne har dødd av indre blødninger. Men etter at slike produkter i 2015 bare ble tillatt solgt til skadedyrbekjempere og bønder, fikk en nyere gifttype et solid oppsving.

Musegift basert på virkestoffet alfakloralose kom i salg i flere butikkjeder, som for eksempel Europris, Jernia og Plantasjen. Slik kan man som privatperson få kjøpt både ferdigfylte åtestasjoner og porsjonsposer til etterfylling.

Nå mistenker imidlertid flere  at mange ikke tar påbudet om at giften kun skal brukes innendørs – og i åtestasjoner der verken andre dyr eller barn kan komme til – særlig høytidelig.

Dårlig prognose

I november 2019 fikk så Anicura i Drammen inn to nye tilfeller. Også denne gangen handlet det om friske, sunne og unge katter, som brått hadde blitt veldig syke.

– De hadde de samme symptomene på alfakloraloseforgiftning. Det typiske er at de blir nedkjølte, virker som om de halvsover, kaster opp og de kan også få kramper og tics. Mus som får i seg dette dør jo av nedkjøling, men avhengig av mengden gift kan det ta flere dager. Da også disse kattene døde, valgte vi å få analysert den ene, som var kommet til oss via Dyrebeskyttelsen. Den toksikologiske undersøkelsen viste at den døde av alfakloralose, forteller Munthe.

Han mener prognosene for katter som får i seg denne giften ikke er særlig oppløftende, selv om enkelte blir reddet. Det er i så fall avhengig av at de kommer til dyrlege kort tid etter at de har fått i seg giften, slik at man får gitt brekkmiddel, varmet dem opp og gitt væske intravenøst - samt eventuelt andre preparater som kan motvirke symptomene. Noen motgift finnes ikke.

– Dessverre pleier katter ofte å gjemme seg når de føler seg syke, slik at det kan gå lang tid før eieren blir klar over det. Da er det gjerne for sent, forklarer veterinæren.

Han understreker likevel at risikoen for at en katt skal dø av forgiftning statistisk sett er temmelig liten.

Utbredt problem

Samarbeidet med Dyrebeskyttelsen førte til at tilfellene i Drammen ble kjent, og det ble klart at dette hadde hendt mange flere steder i landet også. Mattilsynet fikk flere bekymringsmeldinger, og mange aviser har skrevet om lokale tilfeller. Rett over nyttår ble det påvist at også to katter fra Drøbak døde av alfakloraloseforgiftning. Det samme gjelder en katt fra Åsgårdstrand.

I pressemeldingen fra Dyrebeskyttelsen 17. januar i år skriver de at katter, såvel som andre dyr, kan få i seg alfakloralosebasert gift både ved direkte inntak og ved å spise mus som har spist gift, såkalt sekundærforgiftning.

Dyrlege Munthe understreker dog at det foreløpig ikke er slått fast hvorvidt begge deler er like dødelig, da dette igjen har med mengden gift katten får i seg å gjøre. På den enesiden kan mye tyde på at sekundærforgiftning er vel så farlig, siden dette først og fremt har rammet katter - som spiser mus. På den annen side vet man ikke hvor mange som ikke følger Miljødirektoratets regler om at giften kun skal brukes i åtestasjoner innendørs, og katter ferdes rundt på egenhånd - i motsetning til hunder.

Vurderer endring

Rita Aina Kvennejorde, avdelingssjef for Mattilsynet i Søndre Buskerud, påpeker at det i første omgang er veldig viktig at musegift brukes på riktig måte, slik at verken andre dyr eller barn kan få tilgang til den. Hun forteller også at både Europris, Jernia og Plantasjen har fjernet disse produktene fra butikkhyllene.

Miljødirektoratet og Veterinærinstuttet har inngått et samarbeid for å få bedre oversikt over hvor utbredt problemet egentlig er. Veternærinstuituttet har etablert analyserutiner for både blod, urin og mageinnhold fra katter, og oppfordrer landets veterinærer til å ta kontakt og sende inn prøver ved mistanke om forgiftning.

Miljødirektoratet skal nå se nærmere på behovet for å endre betingelsene for bruk og salg av musegift med alfakloralose, heter det i pressemeldingen fra Dyrebeskyttelsen.

Mer fra Dagsavisen