Nyheter

Fant veggedyr i kommunal bolig i Moss

En beboer i en kommunal leilighet på Jeløy forteller til Dagsavisen Moss Dagblad at det i mai måned ble oppdaget veggedyr i en av leilighetene. Dette bekreftes av daglig leder Bengt Olimb i MKEiendom. En leietaker fikk midlertidig opphold på bo- og servicesenter, mens leiligheten ble rengjort.

Bilde 1 av 2

Leder Irene Hetmann Landgren (Ap) i Moss kommunes Helse- og sosialutvalg, forteller at saken ble kjent for politikerne i utvalget ved at representanten Remi Sølvberg (Rødt) refererte til et rykte om at det hadde vært en veggedyraksjon på Jeløy.
Jeg syntes dette var alvorlig, og ville høre med kommunens daglige ledelse om dette stemte, sier Sølvberg.

Ryktet ble bekreftet, men siden saken inneholdt opplysninger om enkeltpersoners plager som kan stamme fra forekomster av veggedyr, ble det gitt en orientering om saken i et lukket møte. Dette ble gjort av hensyn til de involverte, forteller Irene H. Landgren.

Hun sier at det er Moss kommunale Eiendomsselskap (MKE) som håndterer varsler i kommunale boliger, og at dette også ble gjort i dette tilfellet.

Mye utslett

En av leietakerne, som foretrekker å være anonym, sier at han er blitt behandlet for kraftige utslett på sykehuset, men at behandlingen så langt ikke har hjulpet.

Remi Sølvberg forteller at han fikk bekreftet fra MKE at det var meldt om mistanke om veggedyr i en og samme leilighet to ganger i løpet av noen måneder. I november 2018 var det hjemmesykepleien som varslet om veggedyr.  Men et saneringsfirma som gjennomførte kontroll, konkluderte med: "Det ble ikke gjort funn av veggedyr under befaring. Vi tror der er andre ting han reagerer på og anbefaler at en lege vurderer dette».

Etter denne konklusjonen ble leiligheten likevel ryddet og vasket, mens leietakeren fikk midlertidig opphold på et bo- og servicesenter, sier Remi Sølvberg.

Fant veggedyr

Bengt Olimb er på ferie, men skriver i melding: «Vi mottok ny melding om mistanke om veggedyr i 2019. Vi valgte da å hente inn ett nytt firma til å foreta en ny kontroll. Denne gangen ble det gjennomført kontroll i samtlige leiligheter. Det ble avdekket funn av veggedyr i én leilighet, som ble ryddet og rengjort. Ingen funn av veggedyr ble avdekket i de andre leilighetene. Igjen ble leietakeren flyttet til et bo- og servicesenter. Alt løst inventar, klær og andre ting ble steambehandlet, nedfryst, renset eller kast. Hele boligen ble steambehandlet».

Bengt Olimb konkluderer med at veggedyr generelt er beboers ansvar, men at MKE som utleier alltid iverksetter umiddelbare tiltak ved slike varsler, slik at veggdyrene ikke sprer seg i nabolaget. Bengt Olimb understreker at veggedyr ikke kommer av uhygienske forhold. I disse dager pågår det etterkontroll i leilighetene.

Verken Irene H. Landgren, kommunalsjef Gro Gustavsen eller kommuneoverlege Kristian Krogshus ser noen grunn til ringe med varselklokkene på grunn av dette ene tilfellet av veggedyr.

Vi har ikke fått andre rapporter om veggedyr i Moss, og regner med at dette var et enkelttilfelle, sier Irene Hetmann Landgren.

Spredningsveier

Veggedyr spres med vanligvis med reisebagasje, transport av brukte møbler, annet innbo og brukt sengetøy. Arten forekommer på steder hvor det er stor gjennomtrekk av mennesker, som hotell, campinghytter, ungdomsherberger og studenthjem. Herfra transporteres veggedyrene gjerne med til nye overnattingsteder eller private hjem.

Når veggedyret først har etablert seg i et rom, kan det på egenhånd spre seg til flere rom eller andre leiligheter i samme bygning.

Blodsugere

Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natta og suger blod på steder av kroppen som ikke er dekket av tøy. Et voksent veggedyr suger blod i 5-10 minutter.

Avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet sier til Dagsavisen Moss Dagblad at det er blitt en voldsom økning av veggedyrtilfeller i Norge de siste 10-15 årene.

I 2007 var det registrert omkring 400 tilfeller av veggedyr. Det var en stor økning fra de tidligere årene. Men i både 2017 og 2018 var det 1.500 nye tilfeller som måtte bekjempes. I Oslo er det ansatt en tidligere student fra Folkehelseinstituttet som har ansvaret for å bekjempe veggedyr. Det har ført til en nedgang av tilfeller i hovedstaden, sier Ottesen.

Han forteller at veggedyr ikke overfører sykdommer til mennesker. Men bittene fra veggedyrene kan være svært irriterende, og hvis man klør mye på bittstedene, kan dette føre til sekundære infeksjoner.

Det går mer ut over den psykiske helsen å vite at det er blodsugende veggedyr i boligen. Og det er dyrt å bli kvitt skadedyrene, informerer Preben Ottesen.

Det er stor individuell forskjell på menneskers følsomhet for veggedyrstikk. Noen får kraftige, kløende merker, mens andre får mindre eller ingen reaksjon. Reaksjonen på stikk kan komme umiddelbart eller etter noe tid. Ved gjentatte stikkepisoder vil reaksjonen kunne komme raskere og bli sterkere.

Mer fra Dagsavisen