Fant hvitveis i full blomst i oktober: – Jeg trodde noen tullet med meg

En rekke hvitveiser sto i full blomst på Jeløy i Moss i helgen. – De trodde det var vår, forklarer planteforsker.

Ingvild Lillian Ranvik gikk tur i bøkeskogen ved Rosnes på Jeløy i Moss denne helgen, som hun så ofte gjør. Denne gangen skulle turen vise seg å bli alt fra hverdagslig. Langs stien kom hun nemlig over flere hvitveiser som nettopp hadde blomstret.

– Jeg måpte. Jeg kunne ikke tro at det var sant. Jeg måtte kjenne på blomsten for å forsikre meg om at den var ekte. Jeg trodde først at noen tullet med meg, forteller hun.

Ranvik går ofte tur i skogen, de siste par årene i Moss og før det i hjembyen Sarpsborg.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det er nesten litt skremmende, sier hun.

LES OGSÅ: – Et demokratisk problem med så mange Sp-politikere i rovviltnemndene

– Trodde det var vår

Hvitveis er ofte forbundet med å være et tegn på våren. Den er et av landets mest karakteristiske vårplanter, og blomstrer vanligvis fra april til juni.

Så hva gjør den i full blomst i midten av oktober?

Vi stilte spørsmålet til Camilla Lorange Lindberg, som er stipendiat i plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås og styremedlem i Østfold Botaniske Forening.

– Det er nok bare en litt forvirra hvitveis. Vi har hatt en liten kuldeperiode, og det var tydeligvis nok til at hvitveisen trodde det var vår nå som varmen kom tilbake, forteller hun.

En rekke hvitveiser hadde blomstret i bøkeskogen på Jeløy over helgen, samtidig som at gradestokken passerte et tosifret antall plussgrader.
Foto: Kenneth Stensrud En rekke hvitveiser hadde blomstret i bøkeskogen på Jeløy over helgen, samtidig som at gradestokken passerte et tosifret antall plussgrader.

Utnytter mangel på blader

Hvitveisen forbereder seg allerede på høsten til blomstringen neste vår. Den tilhører det som kalles våraspektet, forklarer Lindberg. Det betyr at den blomstrer før løvene har kommet på trærne, slik at den får nok sollys. Derfor er den ekstra raskt ute med å blomstre - litt for raskt i dette tilfellet, altså.

– Den utnytter det lille vinduet som finnes. Derfor er den veldig rask til å blomstre, sier Lindberg, som forsikrer om at planten ikke vil lide stort av feilberegningen av årstid. Planten dekker nemlig et stort område under skogbunnen, så det at enkelte individer blomstrer har lite å si for overlevelsen av planten som helhet.

LES OGSÅ: Smuglet kjøtt verdt 92.000 kroner

Skylder ikke på klimaendringer

Lindberg understreker samtidig at blomstringen ikke skyldes klimaendringer.

– Dette skjer fra tid til annen, og har gjort det lenge. Derfor kan vi ikke si at klimaendringer har skylden. Det som vi heller er bekymret for er at våren skal komme tidligere, slik at plantene blomstrer før insektene er der. Det kommer til å bli et stort problem, sier hun.

LES OGSÅ: TV-pastor: Spis biff og fly som aldri før, for snart kommer Jesus tilbake