Nyheter

Et ungdomsopprør satt på vent

Valgdeltakelsen i Moss har vært lav de siste årene. Særlig blant de unge.

Ved forrige kommunevalg hadde Moss en valgdeltakelse på 59,1 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I Rygge var den på 56,7 prosent. Det er historisk lavt, ifølge SSBs oversikt som strekker seg tilbake til 1955.

Det finnes ingen lokale tall over hvor mange førstegangsvelgere eller unge generelt som har stemt ved de foregående kommunevalgene. Det nærmeste vi kommer er SSBs oversikt over valgdeltakelsen i hele Østfold. Ved forrige kommunevalg i 2015 stemte bare 45,3 prosent av fylkets førstegangsvelgere. Med andre ord: godt under halvparten brukte ikke stemmeretten sin.

Og enda verre: I aldersgruppen 20 til 24 år hadde valgdeltakelsen sunket til 29,9 prosent.

En rekke sentrale politikere vi har snakket med, inkludert ordfører Hanne Tollerud (Ap), er overbevist om at Moss er intet unntak.

– Vi vet at valgdeltakelsen blant de unge i Moss er lav, sier hun.

Til sammenligning er valgdeltakelsen blant de eldre langt høyere. I aldersgruppen 67 til 79 år var den på 74,7 prosent i Østfold ved forrige kommunevalg, ifølge SSB.

LES OGSÅ: Slik endte skolevalget i Moss

Et demokratisk problem

Ordføreren mener det er avgjørende for Moss at de unge bruker stemmeretten sin.

– Det vi holder på politisk i dag vil være framtida til folk. Vi ser at vi får mye bedre vedtak hvis de yngre er en del av beslutningen. De er ikke like redde for endringer som vi eldre er, sier hun.

Hennes partileder, Jonas Gahr Støre, mener politikere har en del av ansvaret med å motivere de unge til å stemme.

– Et parti må kjenne seg særlig motivert og ansvarlig for å engasjere unge. De skal leve lengst i landet med politikken vår. Derfor må vi jobbe med å bevisstgjøre unge om valget de har. Hvis du ikke stemmer, lar du andre bestemme over deg, sa han da han besøkte Ramberg skole tidligere i år.

Partisekretær Kjersti Stenseng mener det er et demokratisk problem at andelen unge som stemmer er lavere enn blant de eldre.

– Førstegangsvelgere er viktige fordi demokratiet er tuftet på at flest mulig skal delta. Når du deltar som førstegangsvelger er det større muligheter for at du deltar i framtida også. Det er med på å påvirke det politiske engasjementet ditt framover, sier hun.

LES OGSÅ: «Vi vil at våre barn og barnebarn skal huske oss som de som tok ansvar i tide»

Med sine 18 år er Sofie Thelin den yngste lokalpolitikeren som stiller til valg under kommunevalget 2019 i Moss.

Sofie Thelin (18) er førstegangsvelger og stiller til valg for Arbeiderpartiet i Moss. Hun tror klimasaken kan være med på å øke valgdeltakelsen blant de unge under årets valg.

Mener lokalpolitikken ikke appellerer nok til de unge

Ifølge SSB er det 1.203 førstegangsvelgere som har stemmerett under årets kommunevalg i Moss og Rygge. Én av dem er Sofie Thelin, som stiller til valg for Ap. Hun tror hennes generasjon er minst like engasjerte i lokalmiljøet som alle andre aldersgrupper, men at sakene dagens unge synes er viktige sjelden får en sentral rolle i den lokale valgkampen.

– Jeg tror dagens unge er veldig opptatte av framtida sin. Det viser streikene for klimaet og mot fraværsgrensa. Problemet, slik jeg ser det, er at lokalpolitikken ofte har feil fokus og virker for fjernt for de unge. Under stortingsvalg er valgdeltakelsen mye høyere blant de unge, påpeker hun.

Thelin tror nettopp klimasaken kan bidra til at valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere og unge for øvrig vil øke i år.

– Jeg håper i hvert fall det. Jeg liker å tro at den vil ha en viss effekt. Skolevalget viser at ungdom stemmer på partiene som tar klimautfordringene på alvor. Hvis ungdom hadde bestemt, ville valgresultatet vært helt annerledes. Det ser vi på skolevalget, sier hun.

LES OGSÅ: «Det er straks kommunevalg. Men har kommunene noe valg?»

Føler seg maktesløse

Førstegangsvelgere ved Kirkeparken videregående skole som vi har snakket med, forklarer den lave deltakelsen med laber interesse for lokalpolitikk – i hvert fall sakene som blir fremmet av politikerne.

– Bompenger opptar ikke oss unge som ikke har bil. Vi ser mer på de store sakene i utlandet, som brannene i Amazonas, enn sakene som angår lokalmiljøet, sier Sondre Moen.

– Jeg tror mange unge tenker at det som ikke påvirker samfunnet som en helhet, ikke er så viktig, legger Oskar Rognerud til.

I tillegg tenker mange unge at deres stemme ikke er mye verdt, forklarer elevene.

– Jeg tror mange på vår alder føler at det er nytteløst å stemme. Det er ikke alle som merker forskjell på hvem som styrer, sier Alexander Strøm.

– Hva tror du blir konsekvensen av at en lav andel unge bruker stemmeretten sin?

– Det betyr at vi kan ende opp med mange klimafornektere i kommunestyret. Det ville i så fall vært trist, svarer han.

LES OGSÅ: 353 personer stiller til valg i Moss. Bare 24 av dem er under 30 år. (DA+)

Mer fra Dagsavisen