Nyheter

Endelig grønt lys for Teaterkråkene

– Det var aldri et alternativ å avlyse. Vi har gått gjennom en rekke scenarioer, og siste utvei ville vært å ha musikalen online, sier regissør Martin Thomas.

I fjor fikk nærmere 2200 besøkende med seg Teaterkråkenes braksuksess «Oliver». Denne gang er det duket for en mer samtidig oppsetning i form av «13» – en musikal som følger 13-åringen Erik gjennom en rekke hverdagslige problemer.

– Det var et lykketreff at vi ble ferdige med alle auditioner rett før koronautbruddet. Faktisk var skuespillerlisten klar tirsdag 10. mars, bare to dager før landet stengte ned. Om dette ikke hadde vært i orden før, ja da hadde det blitt mye vanskeligere å komme i gang såpass fort etter at landet begynte å åpne igjen, sier regissør Martin Thomas.

Aldri aktuelt å avlyse

– Det var aldri et alternativ å avlyse. Vi har gått gjennom en rekke scenarioer, og siste utvei ville vært å ha musikalen online, fortsetter Thomas.

Slik det ser ut nå, vil det bli syv oppvisninger på Parkteateret. Per dags dato er det fremdeles smittevernregler som tilsier at det maksimum kan være 200 personer på Parkteateret. Dette er imidlertid noe som skal revideres etter sommeren.

– Det ideelle hadde vært om situasjonen blir mer normalisert etter sommeren. Premieren er 17. oktober, og mye kan skje før den tid. Sånn sett håper vi at dagens smittevernregler blir endret på. Men om det blir nødvendig, setter vi opp flere kvelder, påpeker Thomas.

En moderne musikal

«13» hadde sin urfremføring på Broadway i 2008 og handler om en 13 år gammel jødisk gutt som reiser fra New York til Appleton, Indiana, i kjølvannet av moren og farens skilsmisse. Teaterkråkenes versjon er den nyeste norske oversettelsen, med et manus finpusset etter ungdommenes språklige preferanser. I Norge er det bare i Kristiansand og Sarpsborg musikalen hvor er blitt satt opp før.

Hovedrollens navn er endret fra Evan til Erik. Erik føler at verden er full av muligheter idet han fyller 13 år. Men så skiller moren og faren lag, og Erik er nødt til å flytte fra storbyen – Oslo – til den fiktive norske bygden Måldal. Og der møter han et vidt spekter av utfordringer.

Den norske oversettelsen – av Ole Jacob Lindberg, sangpedagog Åshild Skiri Refsdal og regissør Thomas – har tatt seg den kunstneriske friheten å konsultere med ungdommene for å få språk- og ordbruken så ekte som mulig.

– Dette tror jeg kommer til å gjøre oppvisningen enda mer autentisk, erklærer Thomas.

###

Teaterkråkene øver regelmessig på Ramberg skole. Foto: Peder Wehn

Ikke alltid lett å være ung

Årets musikal vil på mange måter være mer relevant for skuespillernes liv enn fjorårets oppvisning. Samtlige skuespillere i Teaterkråkene er mellom 12 og 18 år og har da nærmest identisk alder som rollene de kommer til å spille. Og «13» er faktisk den eneste musikalen som er satt opp på Broadway og West End hvor skuespillerne kun er ungdommer.

Det var forøvrig i «13» at kjendisene Ariana Grande og Elizabeth Gillies debuterte på Broadway.

Den røde tråden i musikalen er de mange hverdagslige problemene en 13-åring opplever. I møte med et nytt miljø, oppstår problemer som sosialt press og følelsen av utenforskap. Dette forverres i forkant av guttens bar mitzva, når Erik prøver å overtale de «kuleste» på skolen til å komme til selskapet. Dessuten må Erik manøvrere seg gjennom en rekke ungdomstrivialiteter – som vennskap og hans første kyss.

– Med tanke på at mange unge i Norge ikke har hatt det så greit i disse koronatider, er det for så vidt ganske treffende at «13» er årets oppsetning. Som Bent Høie sa: «Jobben er omtrent som før når du vender tilbake. Slik er det ikke når du er ung. Våren du fyller 14, ligger ikke i ro og venter på at du skal komme», nevner Thomas.

Grasrot-teater

– Valget av musikal ble bestemt rett før nyttår. Siden vi er et barne- og ungdomsteater, følte vi at «13» passet gruppa bra. Det er mange vanskelige aspekter ved det å være ung, og dette blir fremhevet i musikalen. I tillegg er musikken «upbeat» og moderne, så det kommer til å bli en rytmisk oppvisning, forteller Anne Hegbo, én av de mange hardtarbeidende foreldrene som stiller opp bak kulissene.

Teaterkråkene er, i motsetning til APPLAUS, som er kommunalt, et prosjekt som utelukkende drives av foreldrene. Det legges ned hundrevis av frivillige timer både fra skuespillerne og foreldrene.

– Derfor er Teaterkråkene helt avhengig av økonomisk støtte for å få dette til å gå rundt. Ungdommene bruker masse tid, for eksempel mange helger, på å øve slik at det blir en så feilfri fremføring som mulig. Foreldrene syr alle kostymene, lager mat til øvingene og står for markedsføring og organisering. Alt i alt er vi en gjeng, både små og store, med masse engasjement, sier Hegbo.

– I lys av koronakrisen er vi, og kultur generelt, rammet av sviktende sponsorinntekter og usikkerhet. Vi visste heller ikke om vi i det hele tatt kunne fremføre musikalen, men vi er i en situasjon hvor vi, uansett hva som skjer, må være forberedt på å stå klare med en fullgod musikal i oktober. Skuespillerne legger alt fokus i sang og dans, mens vi foreldrene står på og ordner alt utenfor scenen, bekrefter Hegbo.

Fokusert gjeng

Teaterkråkene består av til sammen 24 skuespillere i alderen fra 12 til 18 år. Dette er ungdommer fra regionen som kommer til Moss for å drive med teater. Foruten Moss er Drøbak, Garder, Son og Våler representert.

I tillegg til mange engasjerte foreldre, er også koreograf Marita Hansen og sangpedagog Åshild Skiri Refsdal med på laget.

– Vi er en ungdomsteatergruppe med ambisjoner. Vi ønsker å levere teater som folk skal like og er villige til å betale for å se på. Jeg tror at denne mentaliteten gjør noe med oss alle, nemlig vi strekker oss langt for at folk med glede betaler den billetten, nyter oppvisningen og går ut av Parkteateret med et smil om munnen, avslutter regissør Thomas.

Det blir mye latter og sang under øvingene. Foto: Peder Wehn

Det blir mye latter og sang under øvingene. Foto: Peder Wehn

Lokal hovedrolleinnehaver

Musikalens hovedrolleinnehaver, Erik Bratland, er selv fra Moss og bosatt på Jeløy.  Bratland har allerede gjort seg bemerket på Moss’ teaterscene, med fem år i Teaterkråkene i bagasjen.

– Jeg er 15 år og på mitt femte år i Teaterkråkene. Nå er jeg på det siste året på Hoppern skole, før jeg forhåpentligvis beveger med videre til studier på musikk-, dans- og dramalinja på Kirkeparken videregående skole, sier han.

Ser fram til oktober

– Denne oppvisningen passer veldig bra for vår gruppe siden mange av er oss i samme alder selv og kan, etter min mening, trekke inn personlige erfaringer fra liv og spille rollene enda mer ekte. Dessuten musikken og dansen fengende, og dette er sanger vi vanligvis også hører på i fritiden, legger han til.

Hovedrolleinnehaver Eivind Bratland

Hovedrolleinnehaver Eivind Bratland. Foto: Peder Wehn 

Hovedrolleinnehaveren innrømmer at det er mye øving og en del fritid må ofres. Men han legger kjapt til at dette gjøres med glede:

– Dette er noe av det morsomste vi gjør, så derfor tenker vi ikke noe på at vi ofrer mye tid på øving både på og av scenen. Jeg er sikker på at jeg snakker for alle når jeg sier at vi allerede gleder oss masse til oktober, sier Bratland.

---

Disse er med i Teaterkråkene

  • ▪ Eivind Bratland (Erik)
  • ▪ Lukas Lindberg (Bård, Rabbinerkor)
  • ▪ Kaja Lofstad (Tina)
  • ▪ Charlotte Haugan Paasche (Kaja)
  • ▪ Marte Fosse (Frøydis)
  • ▪ Christian N. Hansen (Freddy, Tobias, Rabbinerkor)
  • ▪ Jonas Bækkevold (Morten, Kim, Rabbinerkor)
  • ▪ Linus Hegbo Stabell (Jens, Richard, Rabbiner)
  • ▪ Haakon Kjølberg Hauge (Arve, Frank, Rabbinerkor)
  • ▪ Erle Stabel (Karoline, Rabbiner)
  • ▪ Maja Nitter (Maren, Rabbiner)
  • ▪ Maria Dragsten (Tora, Rabbiner)
  • ▪ Aila Grieg (Frida, Rabbiner)
  • ▪ Hennie Weibell Eliassen (Klara, Rabbiner)
  • ▪ Hannah Ødegaard Ingebretsen (Cheerleading Crew, Anette)
  • ▪ Marlene Olavesen (Cheerleading Crew, Nora)
  • ▪ Charlotte Sørensen (Cheerleading Crew, Hanna)
  • ▪ Erle Fonneland Sandberg (Cheerleading Crew, Line)
  • ▪ Leah Isabel Henriksen (Cheerleading Crew, Amalie)
  • ▪ Karen Amalie Tveitan Berntsen (Cheerleading Crew, Trude)
  • ▪ Bo Lindquist-Ellingsen (Simon, Mads, Rabbinerkor)
  • ▪ Amanda Moi-Breda (Dagny)
  • ▪ Vilma Wiggen Hekkelstrand (Mari)
  • ▪ Silja Harang (Kristin, Elise)

---

Mer fra Dagsavisen