En alternativ bursdagsfeiring

Moss bys bursdagsfeiring kommer ikke til å bli som planlagt. Det som skulle bli en folkefest, med store folkemengder i Nesparken og ellers rundt om i byen, har blitt kraftig redusert på grunn av koronakrisen.

Trygve G. Nordby, prosjektleder for byjubileet, hadde allerede jobbet et par år med prosjektet da koronaen spredte seg til Norge i mars. Dette førte til at mange av planene måtte endres på for at smittevernreglene kunne følges.

I tillegg ble de større arrangementene, som for eksempel konserten med Sunde, Eggum, Sivertsen og KORK i Nesparken, utsatt til neste år.

Les også: Kultur som trekkplaster

Begrenset ytterligere

Til tross for koronakrisen, viste det seg at mange av arrangementene skulle gå som planlagt. Men det var før det siste smitteutbruddet i Mosseregionen. Det resulterte blant annet i at Fossefrokosten ved Storebro 14. august, byfesten 15. august og Christian Frederik-løpet 15. august – tre av jubileets større arrangementer – ble avlyst.

– Tiden er ikke inne for dette nå, understreket ordfører Hanne Tollerud på en pressekonferanse sist uke.

– Å avlyse et jubileum er ikke livstruende, men det er pandemien. Folkehelsa trumfer bursdagsfeiring. Både kommuneoverlegen, ordføreren og jeg var skjønt enige i at denne avgjørelsen var det eneste riktige å ta, sa Nordby.

Les også: Byjubileet henger i en tynn tråd

Hektiske dager

Men utsettelsene har ikke betydd late dager for gruppa som jobber med byjubileet. Snarere tvert imot: Nordby og hans kolleger har vært nødt til å ombooke artister, gjøre om på arrangementer så smittevernreglene kan følges, og nye ideer og løsninger har måttet bli klekket.

Dessuten er en ny vri på bursdagsfeiringen under produksjon. Det blir, istedenfor arrangementer på flere scener mandag 10. august, lagt opp til en visuell feiring som kan strømmes via Facebook på samme dag fra klokken 18:00. På Facebook er det fra 8. august også mulig å se «Moss minutt for minutt», en fem timer lang film som viser hele kommunen fra nord til sør.

For øyeblikket produseres det en medley med en rekke bursdagssanger, klipp fra lokale bedrifter og sportslag. Denne 13-minutters filmen skal være en hyllest til byens yrende forenings-, sports- og kulturliv.

På konvensjonsdagen blir det også en digital fredstale fremført av den kjente artisten Moddi, på det symbolske klokkeslettet 18:14.

Under innspillingen av fredstalen har den kjente artisten og aktivisten Moddi bidratt stort. Her betrakter Moddi Fossen, livsnerven i den tidligere industribyen Moss, og den nye bebyggelsen på Verket. Foto: Peder Wehn  

– Forhåpentligvis vil vår alternative bursdagsfeiring løfte humøret til mossinger som er lei av koronaen. Det blir for eksempel produsert en tretten minutters medley med Brede Bøe og andre kjente Mosseartister i hovedrollene, nevner Nordby.

Nordby skryter av hans kollegers nytenkning i en krevende periode:

– Hundrevis av personer, både ansatte og frivillige, har jobbet hardt i lang tid for å gi byen en rettmessig bursdagsfeiring. Dessverre har koronakrisen stukket kjepper i hjulene for oss helt siden mars. Men på tross av koronaen, har vi arbeidet dag og natt for å tilrettelegge for at det blir et byjubileum. Og jeg er sikker på at det kommer til å bli en verdig feiring, poengterer han.

Ellers går mindre arrangementer som vanlig. Moss kino viser for eksempel «Uten filter», filmen som er laget av og med Mosseungdom, fra mandag til søndag neste uke. 

Les også: Mosseungdom inntar kinolerretet

Neste år istedenfor

Til tross for koronakrisen, er det lagt opp til at en rekke av de planlagte arrangementene som måtte vike i år, heller blir gjennomført neste sommer. Dette innebærer at konserten med Sunde, Eggum, Sivertsen og KORK i Nesparken, legges til 25. juni 2021.

Planen om 50 spillscener langs Morsa, hvor det lokale kulturlivet skal kunne opptre, vil også flyttes til neste år.

– Planen om Morsalangs, hvor lokale artister skulle få lov til å utfolde seg, og med liner over elva hvor akrobater fremfører stunt, vil bli realisert under Christian Frederik-dagene neste år. Dette skulle være, sammen med storkonserten i Nesparken, et stort trekkplaster. Og ikke minst et utstillingsvindu for vår flotte by. Dette vil dermed arrangeres neste år, forteller Nordby.

Les også: Konserten med Sunde, Eggum, Sivertsen og KORK i Nesparken flyttes

Foto: Silje Waters

Det ble et annerledes byjubileum enn det Trygve G. Nordby så for seg da han et par år siden påtok seg ansvaret som prosjektleder for byjubileet. Foto: Silje Waters

Gitt byen et løft  

Til tross for koronakrisens negative effekt på byjubileet, vil arven fra jubileumsåret komme Moss' innbyggere til gode i årene fremover. Det har for eksempel vært et gavedryss fra både kommunen, ideelle organisasjoner og det private næringsliv. I tillegg vil neste år, som nevnt, være fylt med interessante arrangementer. 

– Det er jo selvfølgelig trist at koronakrisen har hatt en så negativ innvirkning på byjubileet. Men man må også tenke på alle de fine arrangementene som har gått som planlagt, og all den positive energien som er blitt tilført byen. Og denne arven vil ikke gå til spille. Tvert om, dette vil styrke Moss på lang sikt: En by som er i en rivende rivende utvikling. Moss er fortsatt mulighetenes by, avslutter Nordby.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.