Nyheter

Dragebåtfestivalen vender tilbake til Moss i forbindelse med byjubileet 2020

Dragebåtfestivalen gjør comeback i Moss. Den nye utgaven skal være større enn noen gang.

Bilde 1 av 6

Dragebåtfestivalen ble opprinnelig arrangert i Moss fra 1997 til 2007. I forbindelse med byjubileet i 2020 skal Moss være vertskap for en nyopprettet vannsportfestival. I den forbindelse innså arrangøren raskt at en dragebåtfestival burde innlemmes i planene.

– Den kom tidlig opp som et tiltak som ville passet bra til vannsportfestivalen. Det fikk vi mange tilbakemeldinger om. Den har stått på planen vår helt siden i høst, forteller Morten Torp prosjektleder for vannsportfestivalen.

LES OGSÅ: Her er de viktigste datoene for 300-årsmarkeringen i nye Moss kommune

Kamp mellom bydeler?

Den originale festivalen gikk kort fortalt ut på at ulike mossebedrifter dannet lag som skulle ro mot hverandre i Kanalen. Torp forteller at de ønsker å beholde alle de kjente elementene, inkludert paradetoget gjennom byen, men at de i tillegg vurderer å utvide festivalen.

Det som er klart allerede nå er at den vil bli avholdt over tre dager, i stedet for én. Datoene er fredag 26., lørdag 27. og søndag 28. juni 2020.

Torp forteller at de planlegger å la ulike lag delta hver dag. Én dag forbeholdes bedrifter, akkurat som før, mens én dag skal lag og foreninger kjempe mot hverandre. Den siste dagen ønsker de å utfordre bydeler eller områder i den nye kommunen mot hverandre, eventuelt andre kommuner.

– Jeg er helt sikker på at Dragebåtfestivalen blir populær også i 2020. Folk liker å se på andre folk som byr på seg selv. Det blir artig å både være med på og å se på, sier Torp.

Under den originale dragebåtfestivalen i Moss kjempet bedrifter mot hverandre. Nå åpner arrangøren for at lag og foreninger, og muligens også bydeler eller kommuner, skal konkurrere. Her fra paradetoget i 2002.

Under den originale dragebåtfestivalen i Moss kjempet bedrifter mot hverandre. Nå åpner arrangøren for at lag og foreninger, og muligens også bydeler eller kommuner, skal konkurrere. Her fra paradetoget i 2002.

Bruker de samme båtene

Planleggingsarbeidet er fortsatt i startfasen, men allerede nå er flere av de viktigste brikkene på plass. Blant annet har arrangøren sikret seg dragebåter. De har nemlig klart å spore opp de samme båtene som ble brukt sist gang. Ifølge Torp skal de fortsatt være sjødyktige og ligger nå på et lager i Asker.

Kort fortalt føler han seg trygg på at dette blir noe av.

– Det er bare for lag og foreninger å forberede seg allerede nå. Det krever mye trening, sier prosjektlederen.

Det siste arrangementet i 2007 ble regnfullt, men det satte ingen stopper for engasjementet.

Det siste arrangementet i 2007 ble regnfullt, men det satte ingen stopper for engasjementet.

Skal bli fast arrangement

Det gleder Trygve Nordby, prosjektleder for selve byjubileet, å få Dragebåtfestivalen på plakaten.

– Det arrangementet er helt sentralt i det vi ønsker å oppnå med dette jubileet, nemlig å investere i tiltak som virkelig gleder innbyggere og tilreisende i Moss. Samtidig handler det om å vise fram denne fantastiske beliggenheten byen har, med vann på alle kanter, deriblant fra Oslofjorden, sier han.

Nordby forteller at planen er at Dragebåtfestivalen ikke bare skal arrangeres i forbindelse med jubileet, men også bli et fast, årlig innslag i byen.

– Vi ønsker å se på arrangementer til jubileet som kan være en investering til framtida. Vi prøver å bygge opp en organisasjonsstruktur som blir varig, sier han.

Morten Torp bekrefter at de tenker langsiktig.

– Vannsportfestivalen skal være et årlig arrangement. Derfor blir også Dragebåtfestivalen det, sier han.

Stein O. Ekeland var festivalsjef av den originale Dragebåtfestivalen i Moss. Han er positiv til at arrangementet gjenopplives.

– Så lenge det ikke blir en blåkopi, både håper og tror jeg det vil være vellykket med en slik festival også i 2020, sier han.

Mer fra Dagsavisen