Nyheter

Digitale kamprapporter inn i breddefotballen

Nå skal mål, kort og innbytter registreres via smarttelefon, pc eller nettbrett – mens kampene pågår.

– Jeg har selv prøvd det nye systemet for kamprapportering i noen kamper, og konkluderer med at dette nå går langt mer effektivt, sier klubbleder Atle Engsmyr i Selbak.

Alle lag fra 13 år og oppover kan fra denne sesongen hive de gamle skjemaene for kamprapporter i en skuff. I stedet for å bruke masse tid på å fylle ut skjemaet etter kampen, kan trenere og lagledere nå gjøre alt arbeidet med kamprapportene på forhånd og underveis i kampene.

– I år er det slutt på å føre kamprapporter med kulepenn på vått papir, og dommere som skal måtte tyde alle kråketegnene før de godkjenner rapporten, sier fagkonsulent Runar Tønnesen i NFF Østfold.

– Går som smurt

Alle lagledere og trenere har allerede tilgang til FIKS (Fotballens informasjons- og kommunikasjonssystem), hvor det nye systemet er tilpasset bruk på for eksempel smarttelefoner. I god tid før kamper kan lagene legge inn startoppstilling, innbytterbenk og støtteapparat. Mens kampen pågår, registrerer man fortløpende hendelser som scoringer, gule og røde kort, bytter og annet.

– Er ikke dette veldig ressurskrevende for en trener, som er mer opptatt av å coache laget, eller en lagleder som skal følge opp spillerne på andre måter?

– Man bør bli enig i støtteapparatet om at én person tar denne oppgaven. Etter kampen må rapporten bare signeres elektronisk av to lagledere og dommeren, før det genereres en automatisk PDF. Da er man ferdig, poengterer Tønnesen.

Systemet har vært prøvd ut i to serierunder i 4. divisjon nå før påske, og tre kretser, deriblant Østfold, har vært pilot for prosjektet.

– Det går som smurt, lyder tilbakemeldingene, ifølge Tønnesen.

Live-mulighet

Selbak er en av klubbene som har fått teste den nye, digitale hverdagen i breddefotballen. Selbak-lederen, som vel å merke også er styremedlem i NFF Østfold, har bare gode erfaringer med den mer effektive rapporteringen.

– Det er nå mye lettere å legge inn informasjon, og vi får med flere hendelser fordi det er enklere og kan gjøres fortløpende. Brukervennligheten har nå nærmet seg håndballens systemer, som jeg kjenner som pappa. Må jo av og til sitte i sekretariatet, da, vet du, påpeker Atle Engsmyr, og legger til:

– Nå kan breddekampene liveoppdateres for de mange som liker å følge med på lokalfotballen. Det krever bare at begge lag blir enige før kampen om å legge inn alle hendelser.

Mer fra Dagsavisen