Nyheter

Dette synes jurylederen om Moss

Moss viste seg fra sin beste side da juryen som skal kåre Norges mest attraktive by besøkte byen på tirsdag. Her kan du lese noen av inntrykkene som juryleder Alexandria Algard satt igjen med.

Bilde 1 av 3

Sola skinte, barn fylte opp lekeplassen på Kirketorget og de nye gigantstolene foran kirken og på Verket hadde blitt satt ut kvelden før. Sistnevnte var neppe tilfeldig. Moss kommune ønsket å gjøre et godt inntrykk.

Denne tirsdagen hadde byen nemlig besøk av juryen som skal kåre Norges mest attraktive by 2019. Moss er sammen med Voss og Bergen årets tre finalister.

– Vi har ingenting å skjule

Det var tydelig at jurybesøket hadde høy prioritet. En rekke sentrale personer i kommunen stilte opp for å ønske juryen velkommen og vise frem byen. Ordfører Hanne Tollerud og rådmann Bente Hedum hadde blant annet forlatt tirsdagens formannskapsmøte tidlig for å bli med på omvisningen.

– Det er klart at dette er viktig for oss. Bare det å havne blant de tre finalistene har betydd mye for alle oss som jobber med å utvikle Moss som kommune. Å vinne ville betydd mye mer, sier Tollerud.

Noe av det første juryen så da de ankom byen med tog var jernbaneutbyggingen ved Nyquistbyen.

– Vi må være ærlige om hva som er våre kvaliteter og vår identitet, samtidig som at vi ikke skal prøve å skjule noe, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Er dette Norges mest attraktive by?

Her er juryen som skal bestemme hvem som skal få utmerkelsen Norges mest attraktive by 2019. Fra venstre: Navid Navid, Sverre Landmark, Edel Eikeseth, Alexandria Algard (leder), Michael Fuller-Gee og Heidi Ramsvik.

Her er juryen som skal bestemme hvem som skal få utmerkelsen Norges mest attraktive by 2019. Fra venstre: Navid Navid, Sverre Landmark, Edel Eikeseth, Alexandria Algard (leder), Michael Fuller-Gee og Heidi Ramsvik.

Skrøt av Moss

Juryen, som er nyvalgt for i år, består av seks personer med høy kompetanse innen byutvikling. Juryleder Alexandria Algard, sivilarkitekt og tidligere president i Norske arkitekters landsforening (NAL), forklarer at Moss endte opp som én av tre finalister på bakgrunn av hvordan byen er inne i en positiv endringsprosess.

Hun trekker fram lekeplassen på Kirketorget og ulike kulturtilbud som eksempler på noe av det som gjør byen til en god kandidat.

– Det å stable ulike funksjoner oppå hverandre rundt et fellesskap er noen av Moss sentrums store kvaliteter. Her lager de steder for alle. Det er nettopp slike positive endringer som tiltrekker seg mange mennesker, sier hun.

– Satsingen på kultur i Moss virker å være både vellykket og viktig, legger hun til.

Er inne i en snuoperasjon

Algard forklarer at noe av det som juryen vil vektlegge er hvor godt byen er laget for dens innbyggere.

– En av de viktigste satsingene for en by er å lage steder hvor folk trives; de gode møtestedene. Det handler ikke om hvor mange parkeringsplasser byen har, sier hun.

Hennes inntrykk er at arbeidet med å redefinere identiteten til Moss etter nedleggelsen av en rekke industrier har kommet langt og er på rett vei.

– Mange byer er gjennom en snuoperasjon, hvor de begynner å tenke annerledes omkring det å blande ulike funksjoner for å skape nærhet. Det er en stor attraktivitet at det er kort avstand til mange tilbud, sier hun og trekker frem Møllebyen som et eksempel.

Har gjort mye med lite

Algard mener det ikke er lett å sammenligne de tre finalistene på grunn av størrelsesforskjellen. Mens Moss kommune har nærmere 33.000 innbyggere, har Vossevangen, administrasjonssenteret i Voss kommune, bare rundt 6.600. Bergen har på sin side passert 280.000 innbyggere.

– Betyr ikke det at det blir ekstra vanskelig for dere å velge en vinner?

– Jeg tror ikke det blir en lett oppgave, men det viktigste er at vinneren klarer å lage et attraktivt sted på sine premisser. Da spiller det ingen rolle om man er en stor eller liten by. Vi er på jakt etter steder som kan være forbilder for andre byer. Moss har ikke de byutviklingspakkene som de største byene i Norge har, men har likevel gjort veldig mange gode grep. Det viser at man ikke må være en stor by for å lage byliv av god kvalitet, svarer jurylederen.

Juryen fikk en omvisning i Moss, som inkluderte et stopp på House of Foundation. Det fortalte Höegh Eiendoms lokale direktør Jan Erik Kristiansen om byutviklingen på Verket.

Juryen fikk en omvisning i Moss, som inkluderte et stopp på House of Foundation. Der fortalte Höegh Eiendoms lokale direktør Jan Erik Kristiansen om byutviklingen på Verket.

Mener mossinger har blitt mer stolte

Byplanlegger Terje Pettersen, som ledet juryens omvisning i Moss, pekte på noe av det samme da han snakket om byens omstilling de siste årene.

– Vi er ingen storby, men har de samme ambisjonene, sa han.

Juryen var kun i byen noen timer, men fikk se mange byutviklingsprosjekter. De var blant annet innom Kirketorget, Gågata, Møllebyen og Verket.

Kristin Utakleiv, leder av Moss i Sentrum, var én av dem som representerte byen under omvisningen. Hun snakket blant annet om samarbeid og hvor viktig det er at alle drar i samme retning.

– Mossinger har blitt gode ambassadører for byen sin. De har blitt enda mer stolte og glade i sin egen by, mener hun.

LES OGSÅ: «Uenighet om jernbaneutbyggingen bør ikke skygge for de mange positive endringene i Moss».

Mer fra Dagsavisen