Nyheter

– Det skulle ikke vært nødvendig med en organisasjon som oss i Norge

Moss 2020: Foreldre drikker vann for å skjule sulten, mens de gir det lille de har av mat til barna sine.

Slik er virkeligheten til «Hjelp oss å hjelpe».

Den frivillige organisasjonen, med grener i hele landet, jobber med å yte bistand til personer som av ulike grunner trenger økonomisk hjelp, utover det staten kan tilby. De er det mange av, ifølge Cecilie Aas Roos, én av to frivillige i Moss.

– Det er mange som sier at det ikke finnes fattigdom i Norge. Det er trist at folk fremdeles tror at det er slik, for det stemmer ikke. Vi opplever et økende behov for oss her i Moss. Vi ser det særlig rundt juletider. I 2018 var det 63 familier som tok kontakt med oss. I fjor hjalp vi 73, sier hun.

Organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» samler inn donasjoner, ofte mat og husholdningsartikler, for å så dele det ut til trengende. Her er et lass på vei til en familie i Halden.

Organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» samler inn donasjoner, ofte mat og husholdningsartikler, for å så dele det ut til trengende. Her er et lass på vei til en familie i Halden. Foto: Privat

Flest barnefamilier

Hun vet ikke om økningen skyldes flere fattige, eller at terskelen for å oppsøke hjelp har blitt lavere.

Uansett er det ingen gledelig utvikling.

– Det er kjempetrist. Det skulle egentlig ikke vært nødvendig med en organisasjon som oss i Norge, sier hun.

Organisasjonen bistår alle som trenger hjelp, men barnefamilier er overrepresentert.

– Hovedmålet vårt er å hjelpe alle, men barnefamilier går først. Rundt juletider må vi noen ganger si nei til enkelte som ber om hjelp, fordi vi må prioritere barnefamilier i stedet, forteller Roos.

First Price-barn

Roos er åpen om at hun selv var en av personene som mottok støtte fra organisasjonen for noen år tilbake. Nå har hun en lederrolle i organisasjonens Østfold-avdeling. Hun bruker utallige timer hvert år på å ta imot donasjoner og dele dem ut til trengende.

Organisasjonen er et bindeledd mellom folk som er villige til å gi bort mat eller andre goder til trengende. Det gir familiene en stor grad av anonymitet og senker terskelen for å kunne be om hjelp.

Det er nemlig stigmatiserende å være fattig i Norge i 2020, ifølge Roos.

– Jeg har hørt begrepet First Price-barn blitt brukt. Det er helt forferdelig, sier hun.

Cecilie Aas Roos i den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» kjenner til familier der foreldrene sørger for at barna får i seg mat, mens de selv drikker vann for å skjule sulten. Barnet på bildet har ingenting med saken å gjøre; bildet er kun ment som en illustrasjon til saken.

Cecilie Aas Roos i den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» kjenner til familier der foreldrene sørger for at barna får i seg mat, mens de selv drikker vann for å skjule sulten. Barnet på bildet har ingenting med saken å gjøre; bildet er kun ment som en illustrasjon til saken. Foto: Frank May / NTB Scanpix

Dyrt å delta i samfunnet

Mange som oppsøker organisasjonen og ber om hjelp, tjener for mye til å motta ulike ytelser fra Nav, men likevel for lite til å kunne leve normalt, ifølge Roos.

Hun forklarer at dette skyldes forventninger som samfunnet gir familier, spesielt når barna er i skolealder.

– Det forventes at barn kjøper gaver for å bli med på bursdager. Du må også ha internett for at barna dine skal gjøre lekser. Hvis du ikke vil at barnet ditt skal bli mobbet, må du også ha en viss type telefon. Samfunnet setter mange krav, og som forelder prøver du selvfølgelig å gjøre det beste for barnet ditt, sier Roos.

– Problemet er at Nav kun ser på inntekter og ikke utgifter, legger hun til.

LES OGSÅ: Hvert 6. barn i Moss kommer fra en lavinntektsfamilie (DA+)

Drikker vann for å skjule sulten

For noen handler det også om overleve.

– Jeg kjenner foreldre som gir mat til barna sine og bare drikker vann selv, for å skjule sulten, forteller hun.

Dette er for øvrig en av familiene som Roos fikk gleden av å gi gratisbilletter til illusjonisten Alexx Alexxanders show i Moss lørdag.

– Det var veldig tårevått, sier hun.

Mer fra Dagsavisen