Til «Gotland» i Strömstad

LEDER: Det svenske reklamebyrået har laget et morsomt stunt, der de på flere skilt har døpt om Strömstad til «Gotland». De ønsker nordmenn tilbake til grensebyen. Det vil likevel være smart å utsette Sverigereisene inntil svenskene får kontroll over pandemisituasjonen, mener Dagsavisen Moss Dagblad på lederplass.

Humor er et godt folkehelsemiddel. Spesielt i vanskelige perioder, som i disse koronatider, er det godt å ty til noe vi kan le av. Næringslivet hos våre naboer i Strömstad er sterkt rammet av pandemien, og de ønsker nordmenn tilbake til sine butikker, utesteder, hoteller og campingplasser.

En kreativ gjeng i Strömstad har merket seg at nordmenn nå har lov til å reise til Gotland, uten å havne i karantene. Mens handleturer til grenseområdene i Sverige er fortsatt forbundet med karantenetid ved hjemkomsten. Reklamebyrået Texthuset i Strömstad har dermed laget nye velkomstplakater. Ved ankomst til byen er navnet Strömstad byttet ut med «Gotland», i et morsomt forsøk på å få nordmennene tilbake.

Det er et artig tiltak, men det er dessverre gode grunner til at nordmenn frarådes å reise til Sverige. 18. juni var antall koronadøde i Sverige kommet opp i 5.053. Mer enn 56.000 svensker er bekreftet smittet. Sverige har nå 50 koronadødsfall per 100.000 innbyggere. Bare Belgia, Storbritannia, Spania og Italia har flere. Til sammenligning var det på samme tidspunkt kun 19 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Dødstallet i Norge var da 244. Tallet på pasienter i respirator ligger stabilt på fire.

I Moss er det registrert fem smittetilfeller i perioden 30. april til 18. juni. Men det har dukket opp to nye tilfeller i løpet av sist uke. Det viser at sykdommen lett kan blusse opp igjen. I Norge som helhet var det 32 nye smittetilfeller på onsdag 17. juni. Det er det høyeste tallet siden tidlig i mai.

Mange mossinger har et nært forhold til Sverige, og en god del har familie og venner i nabolandet. Det vil likevel være smart å utsette Sverigereisene inntil svenskene får kontroll over pandemisituasjonen. Ingen er tjent med en ny smitteoppblussing, og dermed en ny samfunnsnedstengning.