Debatt

«Sentraliserings-døden har nådd domstolene»

Nedleggelser vil få store ringvirkninger og svekke juristmiljøene rundt de eksisterende domstolene, skriver Ole André Myhrvold, stortingsrepresentant, Senterpartiet Østfold.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ole André Myhrvold
Stortingsrepresentant, Senterpartiet, Østfold

At regjeringa gjør hva den kan for å sentralisere Norge er ikke noe nytt etter seks år med Høyre og Fremskrittspartiet ved roret. Nå er man også i full fart med å sentralisere domstolene i en uheldig og dårlig prosess. Også domstolene i Østfold rammes.

En kommisjon nedsatt av regjeringen skulle fram til 2020 vurdere framtiden til norske domstoler. Denne kommisjonen skulle sørge for en bred og inkluderende prosess som skulle gjennomgå domstolenes virksomhet. Nå ser denne prosessen ut til å bli ødelagt av regjeringen, som har bestemt at det skal legges fram en anbefaling om domstolsstruktur allerede rett etter valget til høsten. Det kan bare være et signal om at sentraliseringa ikke går fort nok.

Mandatet fra regjeringen gir sterke føringer om sentralisering. Alle kommisjonens medlemmer representerer byer og sentrale strøk, og skal bygge på Domstolsadministrasjonens anbefaling fra 2010 om minimum 8-10 dommerårsverk i hver domstol. Det vil i så fall bety at to tredjedeler av dagens tingretter ikke har livets rett.

Domstolsadministrasjonen har lenge forberedt storstilte nedleggelser i kulissene, og presset mot tingrettene i Østfold har vært hardt. Domstoler har blitt slått sammen eller fått felles ledelse mot sin vilje, mindre domstoler har ikke blitt digitalisert på linje med de største, det har ikke blitt gjort nyansettelser ved ledighet, som i Halden, og rettslokaler blir ikke fornyet.

For oss i Senterpartiet handler dette om hvordan vi ønsker å innrette landet vårt med nødvendige tjenester nær folk. Domstolene lever av tillit, og tillit skapes av nærhet. Nedleggelser vil få store ringvirkninger og svekke juristmiljøene rundt de eksisterende domstolene. Innbyggernes reisevei til rettsvesenet blir lengre og muligheten til å få rett blir svekket.

Senterpartiet er opptatt av at vi har domstoler som er nær folk og har høy tillit i befolkningen. Endringer i domstolsstrukturen bør ikke foregå på bakrommet, og en debatt om nedleggelser og sentralisering bør foregå i det åpne rom. Det er uheldig at vi ikke får kommisjonens svar før valget, selv om jeg skjønner at det er bekvemt for de sentraliseringskåte i regjeringen. Debatten kan ikke vente til etter høstens valg slik regjeringen ønsker. Da kan store deler av landets domstoler bli historie med et pennestrøk fra Solberg-regjeringen.

LES OGSÅ: «Vil Arbeiderpartiet være med på å skrote Viken?»

Mer fra: Debatt