Debatt

Seks ganger så mange koronasmittede

LEDER: Kommuneoverlege Kristian Krogshus er bekymret over smitteutviklingen i Moss. Det bør bekymre hele byens befolkning, skriver Dagsavisen Moss Dagblad på lederplass.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mange er irriterte på de lokale og sentrale myndigheters innstramningstiltak, som skal slå ned den nye smittebølgen som er kastet på oss den siste måneden. Men det er ikke uten grunn at det innføres strengere tiltak. Smitteøkningen i de større byene i Norge er urovekkende. Med sine 50.000 innbyggere er også Moss blitt en relativt stor by. Den siste måneden; fra 6. oktober til 6. november var det registrert 106 smittede i Moss. Det er nær seks ganger så mange tilfeller som det var i den tilsvarende tidsperioden måneden før. Fra 6. september til 6. oktober ble det registrert 18 smittetilfeller. Fra 6. august til 6. september var tallet 24.

Tallene viser en tydelig eskalering av koronasmitten i Mossedistriktet. I lang tid hadde kommuneoverlege Kristian Krogshus en god oversikt over smittesituasjonen, og hans team greide i stor grad å spore opphavet til smitten. Det førte til en kontrollert utvikling av koronaspredningen i Moss. Nå er situasjonen annerledes. Antall smittetilfeller øker for raskt, og byens helsevesen finner ikke alle smittekildene. Det betyr at det blir vanskeligere å begrense smitten.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus er bekymret. Det bør bekymre hele byens befolkning. Irritasjon over at serveringssteder med skjenkebevilling ikke kan slippe inn gjester etter klokka 22.00, er et lite offer, sammenlignet med alternativet; nemlig å bli smittet og dermed også potensielt bli en smittespreder. Flere smittetilfeller skyldes utenlandsreiser. En del mennesker må fortsatt reise i forbindelse med jobben sin. Men de er nødt til å følge smittevernreglene nøye når de returnerer til Norge.

Både sentrale og lokale myndigheter ønsker å få slått ned smitten før den kommer helt ut av kontroll. Vår oppfordring: Ikke bruk energi på å skjelle ut myndighetenes innstramninger. Det er bedre å opptre forsiktig i en kortvarig periode, enn å risikere en langvarig, ukontrollert spredning av koronasmitten.

Mer fra: Debatt