Om MDGs helsepolitikk

Å nekte for at privat initiativ bidrar til mangfold og kvalitetsforbedring er mildt sagt pussig, mener Jørn Ramberg (H).

Av: Jørn Ramberg, kommunestyrekandidat for Moss Høyre

 

MDG har nylig beskrevet sine holdninger i den lokale helsepolitikken, noe som frister til en del kommentarer.

▪ Er det kommunearbeidere som bygger Nye Hoppern Skole? Nei!
▪ Er det kommuneansatte som ruster opp Parkteatret til å bli vår kulturelle storstue? Nei!
▪ Er det bare kommuneansatte som får brøyte veier og rydde snø? Nei!
▪ Er det bare offentlig ansatte som fører Bastøfergene? Nei!

Og hvorfor ikke? Fordi vi politikere har et soleklart ansvar for ikke å sløse med våre skattepenger, men sørge for at det offentlige får det beste av kompetanse, pris og kvalitet. Så hvorfor kommer da også MDG nå trekkende med snakket om at «MDG har ikke tro på at New Public Management og markedsøkonomisk tenkning er veien å gå innen forvaltning av offentlige tjenester»?

Joda, det har MDG på nesten alle andre områder enn helse. Der trekker man den rødgrønne lua ned over øynene og «vil ikke se». Begrunnelsen fra de rødgrønne er stort at «vi liker det ikke».

Høyre mener også at det offentlige har «hovedansvaret for barnehage, skole samt helse- og omsorgsoppgaver». Selvfølgelig! Men det betyr ikke at man skal være offentlig ansatt for å utføre disse oppgavene. Igjen – den som gjør den beste jobben fortjener å få den. For ikke å sløse med dine og mine penger.

Å nekte for at privat initiativ bidrar til mangfold og kvalitetsforbedring er mildt sagt pussig. Er det det offentlige som har gått i bresjen for å utvikle gode el-biler? Elektrisk drevne busser? Hybrid-ferger? Mangfoldig tele-tilbud? Avansert helseteknologi som vi har helt avhengig av fremover?

Nei! Dette er det private initiativ som har «gitt» oss.

Så hvorfor skal det private initiativ ikke fungere når det gjelder helse? I særdeleshet når brukerne selv ønsker det? Neida, det er fordi de rødgrønne politikerne vet bedre enn oss «vanlige mennesker» og skal ta viktige, personlige beslutninger for oss. Det er ikke bra å skulle bestemme sånt selv.

Høyre derimot har troen på at nettopp du som innbygger og skattebetaler – eller dine pårørende - er fullt i stand til å bestemme selv.