Debatt

Ny Kurs falt for eget grep

Ny Kurs gjorde et brakvalg i Moss, og ble byens tredje største parti. Likevel blir partiet uten reell innflytelse i den kommende fireårsperioden.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Partiet falt egentlig for eget grep ved å være standhaftige på å være uavhengige av de tradisjonelle, politiske blokkene.

Mange definerte partiet på Høyresida, og Rødts Eirik Tveiten hamret gjentatte ganger på at Ny Kurs la seg tett inntil Høyre og Frp med sitt standpunkt om konkurranseutsetting av velferdstjenester. Ordførerkandidat Arild Svensons uttalelse: «På sikt mener jeg likevel at kommunen må sørge for å få nødvendig kompetanse, slik at vi kan vurdere konkurranseutsetting» ble brukt aktivt for å binde Ny Kurs til høyresida.

Rekommunalisering av helse- og omsorgsinstitusjoner var en fanesak for venstresida i Moss da Hanne Tollerud (Ap) overtok ordførerklubba etter Tage Pettersen (H) høsten 2017. Standpunktet til Ny Kurs gjorde det nærmest umulig å ta partiet inn i felles forhandlinger med de sterke kreftene på venstresida.

Senterpartiets posisjon på venstresida er ingen selvfølge, men her har nok det gode samarbeidet mellom Sp og Ap i Rygge spilt en viktig rolle. Den ferske Sp-politikeren Tor Petter Ekroll fra Rygge blir varaordfører, og dermed er det duket for en større oppmerksomhet om landbruksspørsmål og arealdisponeringer i Nye Moss. Bedre vern av matjorda er et sentralt krav fra Sp.

Omkampene om ny plassering av togstasjonen stilner nok også nå som valgkampen er over; for det er fortsatt et flertall i kommunestyret for den løsning som er valgt. Jernbanen er ikke nevnt med et eneste ord i samarbeidsplattformen.

På kort sikt er det ikke så mange skjær i sjøen for det politiske flertallet, som vil styre med solide 29 av de 49 representantene i det nye kommunestyret.

Nye bølger vil først komme når riksvei 19 og Moss Havn for alvor kommer på agendaen.

Mer fra: Debatt