Debatt

Markante forskjeller mellom Høyre og SP

Demokratiet svekkes betraktelig og nærhet til politikere og påvirkning for innbyggere blir svakere ved en kommunesammenslåing.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Ole Paulshus, Våler SP

Steinar Roos har i sitt leserinnlegg datert 19. august omtalt politikk og saker i Våler som bør kommenteres nærmere.

Det er riktig at vi i Våler SP gjorde et kjempevalg sist. Men årsaken til det var nok tydeligheten vår på at Våler skulle forbli en selvstendig kommune. Det var vår viktigste kampsak. Vi fikk folkets støtte og vi gjennomførte vår politikk.

Roos hevder i sitt innlegg at denne gangen er ikke kommunereformen noe tema. Det er mulig at Våler Høyre ikke ønsker dette temaet i denne valgkampen, i frykt for å miste velgere som sist. Men etter min mening er kommunereformen fortsatt like aktuell. Regjeringen med Høyre i spissen jobber iherdig med dette, se for eksempel kommunalminister Monica Mælands kronikk 25. juli i Moss Avis. Det er ikke likegyldig hvilket parti som styrer en kommune. Høyres politikk er blant annet kommunesammenslåing, sentralisering og privatisering, men de har nok et ønske om å dysse ned dette i Våler.

Ved en eventuell kommunesammenslåing vil Våler kommunestyre med sine 21 representanter fjernes. Vi ville muligens fått inn en håndfull representanter fra Våler i et bystyre med ca. 45 andre representanter, men i praksis ville Våler-folket mistet sitt lokalstyre og innflytelse på egen bygd. Demokratiet svekkes betraktelig og nærhet til politikere og påvirkning for innbyggere blir svakere. Er det en selvfølge at alle våre tre skoler ville bestått, når den nye kommunen skal effektiviseres og sentraliseringen begynner?

For Våler sin del tror jeg en kommunesammenslåing kan gi negative virkninger. Det blir større fysisk avstand til tjenestetilbudet, mindre lokaldemokrati og større avstand til beslutningstakerne/politikerne. SP ønsker at barna våre skal ha en skole i nærmiljøet. SP ønsker å ha et omsorgssenter i bygda og ikke minst ønsker SP beslutningstakere og politikere som er lokalkjent.

Høyre har i sitt valgprogram foreslått to ukers frivillig sommerskole, og mener at blant annet at dette skal løfte Vålerskolen. SP mener dette ikke er noe godt forslag. Hvordan skal to uker sommerskole løfte Vålerskolen? Det er åpenbart at bare et fåtall elever vil benytte seg av tilbudet, og det vil skape større skille mellom innbyggerne. Hva med skoleskyss? Hva med administrasjon, lærere og lønn? SP mener at disse pengene heller kan brukes på andre viktige ting, som å styrke skoleledelsen, ha god klasseledelse, godt skole/hjem samarbeid og kompetanseheving for lærere.

Når det gjelder den nye gymsalen i Svinndal, ble det riktignok et enstemmig vedtak i kommunestyret. Men hadde Høyre fått det som de ønsket, ville det ikke blitt noe vedtak på dette nå. Høyre ønsket å vente med ny gymsal i Svinndal, til utredning om gymsal på Våk var gjort. Høyre har ikke kjempet for noen gymsal i Svinndal, men det har SP, Ap og Krf gjort. SP ønsket å sette spaden i jorda nå, før valget. Så ikke en eventuell «Høyre vind» skulle kunne stoppe dette etter valget.

Det er viktig å tenke igjennom hvordan man ønsker seg Våler i fremtiden. Så bør man stemme på det partiet som ligger ens hjerte nærmest. Forskjellene i partienes ideologi og politikk, er store nok til at de vil merkes i fremtiden.

Mer fra: Debatt