Debatt

Fagbevegelsen og det grønne skiftet

Jeg mener at vi står nå midt i en tid med behov for endring som kan sammenliknes med den omstillingen av samfunnet arbeiderbevegelsen satte i gang for 100 år siden.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Benedicte Lund, MDG

Det er som kjent valgkamp og jeg vil på vegne av MDG få takke alle dere tillitsvalgte som jobber knallhardt for et rettferdig og godt arbeidsliv. Takk til alle dere som er medlemmer i fagforeninger, og som dermed gjør det mulig opprettholde en vesentlig del av det norske samfunnets kjerneverdier, og takk til partiene som har kjempet dette frem!

Den grønne bevegelsen, som jeg er del, av ble stiftet som en protest mot rovdrift på mennesker og miljø. Fagbevegelsen ble stiftet som en protest mot datidens rovdrift på arbeidsfolk.

Våre kamper er fortsatt så absolutt viktige! MDG ønsker oss et samfunn der jakten på effektivitet, vekst og forbruk spiller en mindre rolle. Der vi ikke forbruker mer enn det jorda tåler. Der vi kanskje kan få velge mer fritid og mindre tidsklemme fremfor økt lønn? Der vi samtidig sikrer et ansvarlig, forutsigbart og trygt arbeidsliv.

På fredag var tusenvis av oss ute og streiket og klimabrølte fordi klimapolitikken foreløpig ikke gir gode nok resultater. Noen i Moss og veldig mange i Oslo og flere andre steder i landet. For det gjøres for lite, og det går for sakte. Vi kan ikke be naturkreftene vente på oss til vi er klare til å gjøre endringer!

Jeg mener at vi står nå midt i en tid med behov for endring som kan sammenliknes med den omstillingen av samfunnet arbeiderbevegelsen satte i gang for 100 år siden.

Spørsmålet er om LO og Fagforbundet vil være en drivkraft for det grønne skiftet også? Å få til et reelt grønt skifte er et omstillingsprosjekt av dimensjoner. Vi kommer ikke til å klare det uten at fagbevegelsen er med. Jeg håper at fagbevegelsen vil være et av Norges største verksteder for ideutvikling og gjennomføring av det grønne skiftet. Sammen med arbeidsgiverne!

Det grønne skiftet betyr store utfordringer, men endring betyr også store muligheter! Enhver kostnad betyr inntekt for noen også. Her ligger mulighetene til utvikling og mange jobber.

Vi trenger tømrere og rørleggere for å reise klimanøytrale bygg, sveisere til å bygge hav-vindmøller, elektrikere til å montere solcelleanlegg, og anleggsarbeidere til å lage sykkelstier og legge ny jernbane. Vi trenger smarte hoder på store og små arbeidsplasser. Hoder som tenker ut muligheter og vi trenger at omstillingen blir rettferdig og sikrer rettigheter og arbeidsforhold.

Kommunene og den nye fylkeskommunen Viken må bruke innkjøpspolitikken sin, både til å kjøpe klimasmart, og sikre flere læreplasser. Vi står for et ansvarlig arbeidsliv og gleder oss til effekt av «Mossemodellen». Vi vil ikke konkurranseutsette offentlige oppgaver. Vi vil gi folk bedre livskvalitet med tid til hverandre, og mindre stress og press. Det kan vi få til med prøveprosjekt på gradvis reduksjon av arbeidstida fra 37 til 30 timer i uka. Det er mulig gjennom frivillig å ta ut økt fritid i stedet for økt lønn, for dem det passer for.

Store samfunnsendringer har skjedd før. De er mulige når gode krefter står sammen! Dere er del av løsningen, og det er vi grønne folkevalgte også.

Tusen takk for jobben dere har gjort og fortsatt gjør. La oss jobbe videre sammen, for mennesker og miljø

Mer fra: Debatt