Debatt

En rimelig godtgjøring for politisk arbeid?

DEBATT: Rødt er skuffet over at Arbeiderpartiet støtter en ordførerlønn på godt over en million kroner.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Eirik Tveiten, gruppeleder og orførerkandidat Rødt Moss

Første gang jeg ble valgt inn i Moss bystyre i 2007 hadde Moss kommune et godtgjøringsreglement hvor ordføreren hadde en godtgjøring/lønn ”tilsvarende rådmannen og 85 prosent av lønna til stortingsrepresentanter”. Dette ga en ordførerlønn på kr 555.900 per år, og en varaordfører med 40 prosent av ordførers lønn. Hovedregelen for bystyrets representanter var at de fikk godtgjøring for de timene de var på kommunale møter.

Siden den gang har vi i samfunnet hatt en rivende utvikling av forskjellene, og Moss er ikke noe unntak. I dag har den nye rådmannen i Moss en lønn på kr 1.5 millioner, og en ordfører frikjøpt i full stilling, med en lønn tilsvarende stortingsrepresentanter p.t på kr 956.463. Likeledes er det i dag innført ulike ordninger med godtgjøring/frikjøp for ledende politisk tillitsverv, beregnet som prosentandel av ordførerens lønn.”

Onsdag 29. mai skal det være møte i fellesnemnda for Moss – Rygge, hvor Godtgjøringsreglement for Nye Moss skal fastsettes. Det vil i praksis si at politikerne i nye Moss skal fastsette sin egen ”lønn.”

Forslaget fra flertallet (AP, Høyre, FrP og Venstre) er at ordføreren fortsatt skal ha full stilling, men at lønna skal økes til 110 prosent av stortingsrepresentantene, det vil si en årslønn på kr 1.052.110.

Disse partiene mener også at varaordførerens stilling skal øke fra dagens 50 prosent til 100 prosent frikjøp (her vil Venstre ha 40 prosent). Denne, og alle andre godtgjøringer, skal beregnes ut fra lønna til stortingsrepresentanter. Lederne for de fem kommunale hovedutvalg skal økes fra dagens 30 prosent frikjøp/godtgjøring til 40 prosent.

Alle partiene ved sine gruppeledere skal få en grunnstønad på 20 prosent (i dag er den på 30 prosent), men partiene skal få et tillegg på 4 prosent for hver representant i kommunestyret. Med 49 kommunestyrerepresentanter vil bare dette koste Moss kommune ca to millioner året i ”partistøtte.”

I det nye forslaget til reglement er det også ryddet opp i møtegodtgjøringen for medlemmer av de ulike kommunale utvalgene, og godtgjøringen for disse vil variere mellom 3 og 1 promille per møte av stortingsrepresentanters lønn.

Rødt er enig i at ordfører skal frikjøpes i 100 prosent stilling, men lønna bør være 80 prosent av stortingsrepresentanter lønn, og vi mener at alle godtgjøringer skal beregnes av denne lønna til ordføreren (kr 765.170).

Rødt mener at det er tilstrekkelig med en varaordfører i 40 prosent stilling.

Vi mener at det ikke kan gis en faglig politisk begrunnelse for hvorfor varaordfører skal økes fra dagens 50 prosent til en 100 prosent stillingsressurs eller at ledere av de fem hovedutvalgene skal økes fra dagens 30 til 40 prosent.

Rødt er enig i at godtgjøringen for gruppelederne bør gå ned fra dagens 30 til 20 prosent, men at tillegget for hver kommunestyrerepresentant ikke bør være 4 prosent men 3 prosent, slik det er i dagens reglement i Moss for medlemmene av de fem kommunale hovedutvalgene.

Rødt er også enig i at arbeidet med kommunalpolitikk har blitt mer arbeids- og tidkrevende og at det for de mest belastende vervene bør gis godtgjøring/frikjøp, og at det utover en grunnstønad bør gis noe støtte knyttet til antall bystyrerepresentanter. Men at størrelsen på disse godtgjøringene bør stå i et ”rimelig forhold” til arbeidsbelastningen og lønnsnivået for ansatte i Moss kommune.

At de borgerlige partiene Høyre, Frp og Venstre foreslår en ordførerlønn på godt over en million bør ikke overraske. Det er den samme lederlønnsutvikling disse partiene står for i rikspolitikken og næringslivet, men vi er skuffet over at ARBEIDERpartiet, støtter et slikt forslag.

Rødt har bedt den nye rådmannen om at han på møtet i Fellesnemnda kan orientere om hva de to alternativene vil koste Moss kommune, slik at medlemmene av fellesnemnda kan ta stilling til om de synes dette er den mest fornuftige måten å bruke fellesskapets midler på.

Vi ser fram til et spennende og opplysende møte.

Mer fra: Debatt