Debatt

Viken + Østfold = Sant

Det er lett å snakke om å drepe et fylke, men i praksis er det langt fra sikkert at det er mulig å gjennomføre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Truslene om “fylkesdrap” er neppe reelle trusler. Når politikere fra rødgrønne partier lover at Viken skal oppløses, så sier de ikke noe om hvordan det skal gjøres i praksis, sannsynligvis fordi de innerst inne vet at det neppe er mulig å gjennomføre i praksis. Ettersom Viken nå styres av et rødgrønt flertall, så er det nok mange rødgrønne som egentlig ikke ønsker å avlive Viken fylke.

Et “fylkesdrap” på Viken vil innebære avvikling av en organisasjon som berører 11.000 ansatte. Gamle organisasjoner er nedlagt, og menneskene er flyttet på. Avdelinger er nedlagt og nye er opprettet. og ansatte er omplassert. Medarbeidere er overført fra Statens vegvesen til fylkene. Ansatte har sluttet og funnet stillinger utenfor fylkene.

Tunge omstillingsprosesser er gjennomført i samarbeid med de ansattes organisasjoner, og mange ansatte har fått endrede stillinger. Det er ikke mulig å bare si opp tusener av ansatte i fylkene og si at de får tilbake de tidligere jobbene, selv om kanskje en viss Trygve snakker som om det kan gjøres med et pennestrøk.

Både Østfold og Buskerud overførte kraftaksjer til kommunene før etableringen av Viken. Disse inntektene får verken “nye Østfold” eller “nye Buskerud” tilbake ved en oppsplitting av Viken.

Fylkene, deriblant Viken, har overtatt ansvar for fylkesveier fra Statens vegvesen. Det er langt fra sikkert at Østfold er i stand til å forvalte sin del av det ansvaret Viken overtok, samtidig som Statens vegvesen ikke kan ta tilbake dette ansvaret. Dersom Østfold får ansvaret for fylkesveier – er vi sikre på at ikke ny kanalbru, Jeløytrafikken og lignende risikerer å tape i konkurranse mot veiprosjekter i Søndre Glomma eller i Indre Østfold? Tar vi sjansen på at Moss vinner fram?

Fylkene har ansvaret for de videregående skolene, og de har etablert organisasjoner, skolestrukturer og helhetlige planer for å sikre skoler med kompetente lærere som bidrar til at færrest mulig faller ut av videregående opplæring. Med større fylker bedres muligheten til yrkesfagopplæring, og sterkere opplæringskontorer i fylkene kan bidra til flere læreplasser.

“Alle” vet hva fylkeskommunen er, men de fleste av oss er sjelden eller aldri i direkte kontakt med fylkeskommunen. Når var du sist innom fylkeskommunens lokaler?

Ettersom de færreste av oss er i direkte kontakt med fylket, så er det viktigste for oss som innbyggere at vi har et fylke som har sterke fagmiljøer og stordriftsfordeler. Med etableringen av Viken har fagmiljøer blitt styrket og stordriftsfordeler oppnås. Det siste året har vi lært at mye arbeid kan gjøres like bra fra et hjemmekontor, og da er det ikke så viktig hvor de ansatte i fylkesadministrasjonen har sine kontorer.

Det er lett å rive ned navneskilt og sette opp nye, men skiltene og navnet er bare fasaden. Østfold er mye mer enn bare et navn! Samtidig som Viken er etablert, så lever både Østfold, Akershus og Buskerud videre i beste velgående.

Viken fylke er, og skal være, en administrativ enhet. Innbyggerne i Viken har ikke blitt “Vikinger” eller “Weekendinger”, men vi som bor i Østfold er fortsatt Østfoldinger. Både Østfold, Akershus og Buskerud er kulturelle regioner som fortsatt er levedyktige på hver sine måter. Bevisstheten rundt Østfold som kulturregion og landsdel har blitt styrket, og mange av innbyggerne er mer bevisst og stolte av å være Østfoldinger etter at Viken ble etablert. Østfolds historie og tradisjoner er uendret. La oss heller ha fokus på å utnytte det beste fra begge: Viken er en god administrativ enhet, samtidig som Østfold er vår kulturelle tilhørighet.

Høyre er et parti som tenker på flere ting samtidig. Høyre vil videreutvikle Viken til å bli en enda bedre forvaltningsenhet, som ivaretar innbyggernes og de ansattes interesser på en best mulig måte med riktig tjeneste til riktig pris. Samtidig ser Høyre verdien av at merkevaren Østfold kan videreutvikles, og at vår regions særegne natur, attraktive destinasjoner, historie og tradisjoner ivaretas på best mulig måte.

Mer fra: Debatt