Debatt

Høyres skolepolitikk gir motiverte elever

Å sørge for at flere fullfører videregående opplæring vil være en av de aller viktigste oppgavene for den nye fylkeskommunen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Simen Nord, 3. kandidat Viken Høyre

Det blir sjelden vellykket når politikere forsøker beskrive andre partiers politikk. Et godt eksempel på det så vi når Siv Henriette Jacobsen prøvde seg på Høyres skolepolitikk i et leserinnlegg forrige uke. Hun påstår blant annet at Høyres ønske om la elevene i Viken velge hvilken videregående skole de skal gå på, vil medføre at 16-åringer må reise langt av gårde eller flytte på hybel. Dette er selvsagt ikke riktig. Høyre går til valg på fritt skolevalg med et sikkerhetsnett, basert på modellen i Akershus. Der er alle sikret en skoleplass i nærområdet sitt, men kan velge andre skoler hvis de ønsker det.

Det å gi elever denne valgfriheten handler om å vise de tillit, og erfaringene fra Akershus er at vi får mer motiverte elever. Det er helt sikkert mange som vil velge den nærmeste skolen, og det er ikke noe feil med det. Men en del elever ønsker også å ha muligheten til å velge noe annet - for eksempel fordi man ønsker  et bredere studietilbud eller fordi å studere sammen med venner. Det sier seg selv at det gir mer motiverte elever enn om de blir tvunget til å gå på en skole de ikke ønsker. Et fritt skolevalg vil også være spesielt positivt for elever i Mosseregionen som da lettere kan velge en av de sju videregående skolene i Follo.

Det er flere som kommer inn på førsteønsket sitt i Akershus enn i Østfold, de har flere valgmuligheter, og skoleresultatene er bedre. Det tyder på at vi bør være villige til å endre vårt system. Høyres ambisjon er at Viken fylkeskommune skal ha landets beste videregående skole. Da må vi satse på innholdet i skolen, gode lærere og gode læringsmiljø. I tillegg vil altså Høyre gi elevene muligheten til å velge en annen skole enn den nærmeste, om de ønsker det. Den muligheten vil hjelpe på motivasjonen og føre til at flere fullfører videregående opplæring. Det vil være en av de aller viktigste oppgavene for den nye fylkeskommunen.

Mer fra: Debatt