Debatt

Jernbanesaken i Moss handler om mer enn jernbane

Vi ser nå at Høyre «grønnvasker seg så det skvetter foran valget», men det er praktisk politikk og gjennomføringsvilje som teller. Vi er nå langt forbi stadiet for fine ord og teknologioptimisme. Det må handles nå!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Reidar Arnmann Nilsen, Listekandidat Moss MDG

Listekandidat for Høyre, Astrid Nielsen Eliassen, går i Dagsavisen 26.08.19 ut og kritiserer valgkampen i Moss for kun å handle om jernbanesaken og at mange andre saker som for eksempel skole ikke får noen oppmerksomhet.

At jernbanesaken i Moss får stor oppmerksomhet er, slik jeg ser det, ikke til å undres over. Vi planlegger nå hvordan byen vår skal utformes for fremtiden. Dette er et engangsfenomen som i stor grad vil være med på å prege hvordan vi opplever, og hvordan vi kommer til å bruke byen vår i generasjoner framover. Dette er en sak som går langt utenpå mange av de øvrige politiske sakene kommunestyret skal jobbe med i den kommende perioden.

Jeg tror, i motsetning til Eliassen, at mange har fått med seg at de ulike partiene har utformet politikk på alle sentrale områder. Et svært viktig tema vi nå står overfor er privatisering vs offentlig drift av kommunale oppgaver som barnehage, skole, helse, omsorgs og barneverntjenester. Her står MDG sammen med partiene som ønsker at det offentlige, bortsett fra ideelle organisasjoner, både skal drifte og inneha den nødvendige kompetansen for å videreutvikle velferdsstaten vår. Vi ønsker ikke at drift og kompetanse skal overføres til kommersielle aktører slik at de kommer i posisjon til å gjøre offentlig virksomhet til butikk. Her er vi altså svært uenige med Høyres politikk.

Jeg mener også at Eliassen ikke ser jernbanesaken i et større bilde. Dette handler jo om noe lang mer en jernbanen i Moss. For oss i MDG handler det i stor grad om klima- og miljø. Når vi har brannene i Amazonas som bakteppe kan vi ikke fortsette med «business as usual». Vi må nå gjøre det vi kan for å bidra til å begrense global oppvarming og tap av biologisk mangfold. Derfor arbeider MDG for at vi først og fremst må få på plass en effektiv og klimavennlig jernbane for gods og persontrafikk mellom Oslo og Gøteborg. En slik løsning har beviselig en enorm klimaeffekt i forhold til den vedtatte traseen gjennom Østfold. At vi nå skal bruke enorme summer på en bane fram til Halden, som er underdimensjonert i forhold til fremtidens behov, mener vi er svært uklok politikk.

Moss Høyre (og Ap) tar ikke høyde for de raske endringene vi nå ser i samferdselspolitikken i EU. EU satser nå på jernbanen som det  foretrukne og mest klimavennlige transportmiddelet. Vi eksporterer 80 prosent av våre varer til EU. At vi bygger en jernbane som kan koble seg til og bruke det europeiske jernbanenettet på en effektiv måte mener vi er svært god politikk.

Vi mener også at Moss vil få et langt større handlingsrom til og utvikles som by hvis godset kan gå med tog fra utlandet, og ikke som Høyre ønsker med skip over Moss havn. Dette vil tvinge fram en betydelig vekst i containertrafikken mellom havna og innlandshavna på Vanem. Skip forurenser også fem ganger så mye som tog og er en dårlig klimaløsning i forhold.

Når jubelen har stilnet hos Høyre (hvis de får det som de vil) over at de fikk det de andre østfoldbyene ikke fikk, så risikerer vi å få en trasé i rettere linje øst for byen. Dette vil for eksempel være en dårlig jordbrukspolitikk og en dårlig forvaltning av naturen.

Stasjonsplasseringen i Værla handler også om solidaritetspolitikk. Vi ser nå i mange byer at gamle arbeiderstrøk kjøpes opp og legges til rette for folk med god råd. Gentrifisering kalles dette fenomenet. Kjøpesterke grupper kommer inn og fortrenger de med dårligere råd.

Vi ønsker, som Høyre, at Moss skal være en god by og bo i, men vi har ikke tro på at den politikken Høyre fører er den som er til det beste for befolkningen som helhet, og heller ikke for klimaet og miljøet. Vi ser nå at Høyre «grønnvasker seg så det skvetter foran valget», men det er praktisk politikk og gjennomføringsvilje som teller. Vi er nå langt forbi stadiet for fine ord og teknologioptimisme. Det må handles nå! Da raserer vi for eksempel ikke skogen rundt Nore-Vanem og sprenger grunner i Værla for at Moss havn skal kunne konkurrere med godstrafikken på E6. Det ønsker Høyre. Det ønsker ikke MDG.

Mer fra: Debatt