Debatt

Jørn Ramberg sier ja til de få, men nei til de mange

Vi vet fra forrige gang Høyre satt ved ved roret i Teknisk Utvalg at de likte å gi unntak fra regelverket, i den grad at det i mange tilfeller nærmest ble bygget ut i fra innfallsmetoden, skriver Monica Skeide Glad (SV).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Monica Skeide Glad, 3. kandidat Moss SV

I Dagsavisen 19. august skriver Jørn Ramberg at Høyre vil ha en ja-kommune hvor innbyggere lett kan komme frem med sine saker. Ja - hvilke innbyggere snakker vi egentlig om da?

Når Høyre sier ja til store hytter og herskapsvillaer på Jeløy, så sier de samtidig nei til de som vil ta vare på naturen. Når Høyre sier ja til å å etablere boligbygg som er i strid med plan og bygningsloven, så sier de samtidig nei til de som vil ha god bokvalitet. Når Høyre sier ja til å anlegge brygger og annen bebyggelse i strandsonen, så sier de samtidig nei til de som vil ferdes i strandsonen uten stengsler.

Å være en ja-kommune er ikke å gi utbyggere, hyttefolk og store villaer fritt spillerom. En ja-kommune bør tvert imot ta vare på de behovene de fleste av oss har. Moss SV vil at vi skal ta vare på den flotte og verdifulle naturen vi har i Moss - og at den skal fortsette å være tilgjengelig for alle. Vi vil at det skal bygges bra og rimelige boliger som holder en god kvalitet, og vil ikke akseptere utbyggere som tar snarveier.

Jørn Ramberg bruker Kambo Marina som eksempel. De søker om å bygge en hall for sanering av båtvrak som er 3,5 meter høyere enn den tillatte byggehøyden som det er regulert for. Han skriver at dette vil ikke byråkratiet være med på, og antyder at administrasjonen i Moss kommune har en snever tankegang som ikke innstille på et ja i denne saken. Her har han jo fullstendig misforstått hvordan forvaltningen skal fungere.

Den gamle reguleringen som bestemte byggehøyder er bestemt av politikere - og dermed må eventuell endring av dette bestemmes av politikere. Hva som skjer med Kambo Marina er fortsatt ikke avgjort og utfallet er dermed helt åpent. Saken vil bli behandlet i Teknisk Utvalg (TU). Av politikere.

I noen tilfeller kan det være fornuftig å gi dispensasjon fra tidligere bestemte reguleringsplaner, men når Ramberg skriver at «lover og regler må tilpasses virkelighetens verden», så gir det et skremmende bilde av politikken Høyre vil føre. Lover og regler er nettopp der for å sikre forutsigbarhet og likebehandling for alle - og er resultatet av lange og grundige demokratiske prosesser. Vi vet fra forrige gang Høyre satt ved ved roret i Teknisk Utvalg at de likte å gi unntak fra regelverket, i den grad at det i mange tilfeller nærmest ble bygget ut i fra innfallsmetoden.

Det er en grunn til at vi har kommuneplaner og reguleringsplaner. De er ikke der som en irriterende hindring for innfall og ønsker, men er noe så positivt som et verktøy som gir folk forutsigbarhet i hverdagen og kontroll over nærmiljøet sitt. Lange høringsprosesser hvor alle kan få komme med sine innspill til hvordan Moss skal se ut i fremtiden, bør respekteres av alle partier. Kommunale planer blir jo nærmest verdiløse dersom byutviklingen skal prisgis interessene til enkeltpolitikere og hvem som er best til å overtale de andre på gruppemøtene.

Mer fra: Debatt