Debatt

Heis flagget!

– Vi vet at det er mange som ikke tør å være seg selv og som trenger at vi ser dem, skriver Tage Pettersen (H).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Tage Pettersen, stortingsrepresentant for Høyre

Våre kommuner skal være et godt sted å bo, leve og jobbe for alle – uavhengig av legning eller kjønnsidentitet. Da trenger vi av og til å markere dette ved spesielle anledninger. Nå i juni kan vi vise at støtter mangfoldet ved å flagge med regnbuefargene våre.

I år er det femti år siden den moderne rettighetskampen for et mangfold av legninger og en utvidet forståelse av kjønnsidentitet og -uttrykk startet. Den lange kampen for det mangfoldige samfunn vi i dag setter pris på, har vært en lang vei å gå, og vi er fortsatt ikke i mål.

Det er fremdeles slik at mange unge opplever det som utfordrende å stå frem til skolekamerater, idrettsvenner på laget og sine foreldre. Vi vet at det er mange som ikke tør å være seg selv og som trenger at vi ser dem. Vi må alltid stå opp for retten til å leve sitt eget liv. Friheten til å elske den man elsker må vi hegne om for alle.

De siste femti årene har vi her til lands gått fra å se på homofili som kriminelt, og en diagnose, til likekjønnet ekteskapslov og Pridefeiringer i alle landsdeler. Vi har gått fra en fortid vi ikke lenger er i stand til å forstå til en tid hvor vi vet at seksualitet og kjønn har komplekse nyanser.

Fortsatt er dessverre «homo» det mest brukte skjellsordet i skolegården og alt for mange opplever negativ sosial kontroll hjemme eller i menigheten. Som politikere er det vår jobb å markere at vi ikke aksepterer at noen hindres fra å leve sine liv slik de selv er skapt og ønsker. Det er nettopp vår jobb å legge til rette for rammen for gode liv til innbyggerne våre. Det krever at vi er tydelige på at alle hører hjemme i det enkelte lokalsamfunn.

Selv vil jeg i år markere dette ved å gå under fanen til norsk idrett under Oslo Pride, jeg skal delta sammen med Høyre i Pridetogene på Voss og i Fredrikstad. Og det er plass til deg også, om du er homofil, lesbisk eller hetro – eller om du ikke hører hjemme i noen av disse «båsene».

Nå har vi femti år med kunnskap om hvordan det er å være et helt menneske fritt fra fordommer og andres forventninger. Andre gikk kanskje foran, men i dag bør vi andre også delta. Vi bør delta på vegne av alle dem som ikke har følt seg velkommen oppigjennom årene, og på vegne av dem som fortsatt i dag er usikker på om vi aksepterer dem.

I mange Østfoldkommuner har det gått lang tid med en kommunal flaggstang som aldri har vist seg i alle regnbuens farger. Samtidig har vi de siste årene sett at stadig flere kommuner heiser regnbueflagget med stolthet.

Nå er det på tide å flagge stolt også i de andre Østfoldkommunene for den lange kampen det har vært for at alle, uavhengig av seksuell legning eller kjønnsidentitet, kan kjenne at her føler de seg hjemme.

LES OGSÅ: Frir til LHBT-miljøet: Tage Pettersen (H) vil ha kjønnsnøytrale toaletter på offentlige bygg i Østfold

Mer fra: Debatt