Nyheter

Bydelskroa for alle aldre

I åtte år har Hos Naboen på Bergersborg, Jeløya, vært et samlingspunkt for store og små mossinger.

Da Kari Anne og Kjell Stenberg, som i over tjue år har drevet tippekiosken på Ila, bestemte seg for å starte bydelskroa, hadde de ingen anelse om hvordan det ville gå.

Historien bak

I 50-60 år har Ila Frukt og Tobakk holdt til på samme sted. Kari Anne og Kjell Stenberg tok over driften for omtrent to tiår siden, og har siden den gang tilbudt tippekuponger, godteri og gatekjøkkenmat.

I lokalet ved siden av kiosken har det blant annet vært postkontor og grønnsaksbutikk. Da sjansen bød seg ni år siden, bestemte ekteparet seg for å forsøke å etablere en bydelskro, til kundenes store glede.

– Ideen kom egentlig fra kioskens faste kunder. Mange ønsket seg et samlingspunkt på Jeløya, gjerne i samme lokalet som kiosken. Da vi fikk kjøpt opp den andre delen av bygget, hoppet vi ut i det, uten helt å vite hvordan en restaurant drives, innrømmer Kjell Stenberg.

Over all forventning

Besøkstallet eksploderte på starten, og i løpet av de åtte årene med drift, har det økt jevnt og trutt.

– Vi hadde ingen anelse om hvordan det skulle gå. Slik det er for øyeblikket, med masse folk hele dagen, er over all forventning, legger Kari Anne Stenberg til.

Det hardtarbeidende ekteparet forteller videre at driften har utviklet seg på en organisk måte.

– Jeg er selv utdannet snekker, og vi begge visste godt hvordan man driver en kiosk. Men vi hadde jo ingen erfaring med restaurantbransjen. Tanken var rett og slett å skape et samlingspunkt for innbyggerne på Jeløya. Og på et naturlig vis ble stedet mer som en bydelskro etter dansk oppskrift, poengterer Kjell Stenberg.

Allsidig meny

Menyen er en komposisjon av norsk husmannskost, spanske råvarer og typiske retter som «fish and chips», hamburgere og salater. I tillegg kan man mette magen med et stort rekesmørbrød. I dag er det blåskjell på dagens meny.

– Stedet likner på mange måter en typisk bydelskro du finner i sydligere deler av Europa. Vi prøver å ha en så allsidig meny som mulig, og legger stor vekt på å ha gode råvarer, sier Kari Anne Stenberg.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på maten vår gjennom de åtte årene, og det å ha et godt kulinarisk rennommé hjelper på besøkstallene, skyter Kjell Stenberg inn.

###

Hos Naboen har stort fokus på at det skal være kvalitet på råvarene som blir hentet fra inn- og utland. Foto: Peder Wehn 

Samlingspunktet

Hvis man har besøkt Hos Naboen er alderskomposisjonen iøynefallende. Unge og eldre kunder okkuperer lokalene fra morgen til kveld. Kundemassen er en god blanding av lunsj- og middagsgjester, fotballtilhengere, barnefamilier, pensjonistgrupper og ungdom fra nærområdet.

På solfylte dager fylles den romslige verandaen med solhungrige gjester.

Dessuten arrangeres det gastronomiske kvelder, det er livemusikk i ny og ne, quiz annenhver fredag og fotball på skjermene inne.

– Vi forsøker å skape et sted for alle aldre og interesser. For oss er det viktig at dette er et sted hvor hvem som helst kan samles og kose seg, presiserer Kari Anne Stenberg.

Stor uteplass var redningen

Hos Naboen hadde stengt i en uke etter at Norge stengte ned. De påfølgende ukene har bydelskroa vært en viktig sosial arena for mange.

– Det er dessverre mange som har vært alene under koronakrisen. Heldigvis har vi kunnet holde åpent fordi vi har en romslig uteplass, og dermed kunnet håndheve smittevernreglene. Vi ser at stedet har vært et viktig samlingssted i en krevende tid, understreker Kjell Stenberg.

– Stamkundene har hjulpet oss gjennom koronakrisen på en enestående måte. Mange restauranter og utesteder har slitt på grunn av manglende inntekter, mens våre stamkunder har møtt opp og støttet oss gjennom tida, forteller en takknemlig Kari Anne Stenberg.

Ekteparet understreker at bydelskroa er avhengig av godt vær for at besøkstallene og inntektene skal være solide. Om det er fint vær, er det som regel fullt hus fra morgen til kveld.

###

På kjøkkenet har Kari Anne Stenberg alltid stålkontroll. Hun vedgår at det har vært en hektisk sommer så langt, men understreker at hun trives med mange baller i lufta. Foto: Peder Wehn

Framtida

Det er hektisk å drive et spisested, og ekteparet er enig i at de ikke kan gjøre dette til evig tid. Men det står ikke noe på engasjementet, så begge kan meddele at de ikke har noen planer om pensjonistlivet i overskuelig framtid.

– Våre ansatte er fantastiske. De jobber iherdig. Uten dem hadde Hos Naboen aldri gått rundt. Det er vanskelig å si hvor verdifulle våre medarbeidere er, skryter Kjell Stenberg.

Kona nikker og sier seg helt enig. På spørsmål om hvor lenge de kommer til å holde på, er svaret nokså diffust.

– Vi må ta én dag av gangen. For å være ærlig, vi begynte ti år for sent. Det å drive et spisested tar enormt mye tid. Og vi har ikke stort mer enn én uke med fri i løpet av året. Samtidig trives vi veldig med å drive Hos Naboen, og har ingen planer å gi oss med det første, erkjenner Kari Anne Stenberg.

Kjell Stenberg nikker og tilføyer:

– Så lenge Liverpool fortsetter å vinne, kommer vi til å holde det gående til vi kreperer, avslutter han lattermildt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen