Nyheter

Bruker 340 millioner kroner for å kutte CO2-utslippene med 80 prosent

NAVN I NYHETENE: Rockwool-sjef Erik Ølstad er stolt av fabrikkens satsing på klimavennlige tiltak.

Hvem: Erik Ølstad (59)

Hva: Fabrikksjef på Rockwool i Moss.

Aktuell: Bedriften går over fra koks til elektrisk fyring. Satsingen blir et pilotprosjekt for Rockwool-konsernets bedrifter over hele verden. Tirsdag 28. mai var statsminister Erna Solberg på bedriftsbesøk.

Hva innebærer Rockwools nye miljøsatsing?

– Kort fortalt så skal vi bytte ut smelteovnen vår, slik at vi går over fra fossilt til elektrisk brensel. Når vi kutter ut koksen som brensel, blir vi en grønnere bedrift. CO2-utslippene vil bli redusert med 80 prosent, eller 40.000 tonn. Det tilsvarene utslipp fra 25.000 biler i året. Jeg ser på det som et betydelig klimatiltak lokalt. Dette er banebrytende teknologi for en grønnere produksjon. Jeg  og spent på, forandringene som skal skje i tida framover.

Dette er vel en betydelig investering?

– Ja, kostnadsrammen er på 340 millioner kroner. Men vi får drøyt 101 millioner kroner fra statsforetaket Enova. Dermed skal vi greie å få dette til å bli bærekraftig; både i miljø- og økonomisk sammenheng. Denne nysatsingen krever også investeringer i innovasjon, teknologi og opplæring av personale. Vi står foran en ny endringsprosess, men det gjelder å se på hvilke muligheter dette gir oss.

Hvordan?

Mens endringene i produksjonen gir en drastisk reduksjon i CO2-utslipp, vil vi samtidig redusere avfall fra produksjonen og styrke fabrikkens evne til å håndtere og resirkulere avfall. Vi skal begynne å hente inn igjen gamle steinullprodukter, og sørge for at dette materialet blir resirkulert. Denne teknologien finnes i Rockwool-konsernet, men vi har ikke hatt den i Moss før nå.

Hvilket tidsperspektiv har dere for å gå over fra fossilt brensel til elektrisitet?

– Vi har allerede startet prosessen. Jeg håper at vi skal ha alt på plass til august 2020.

Da sammenfaller det med hovedarrangementene for byjubileet til Moss neste år. Er det planlagt?

– Det er vel litt tilfeldig. Men vi kan gjerne si at den sterke reduksjonen i CO2-utslipp blir Rockwools jubileumsgave til Nye Moss.

Dere hadde besøk av statsministeren forleden. var hun fornøyd?

– Ja, det var hyggelig at hun kom for å bli orientert om vår klimasatsing. Og hun likte det hun fikk se og høre.

Området rundt Rockwool er nå i voldsom endring. Arbeidet med ny togtrasé og togstasjon kommer nært innpå fabrikkbygningene. Vil det påvirke bedriftens framtidsplaner?

– Vi har en god dialog med både Bane NOR og Moss kommune. Vi er blitt lovt at det skal være kjøreveier inn mot fabrikkområdet i hele anleggsperioden. Når konsernet er villig til å gjøre betydelige miljøinvesteringer, er det også et uttrykk for at bedriften skal bli værende i Moss i mange år. Men jeg ser ikke bort fra at vi blir nødt til å forbedre fabrikkens fasade. Når omgivelsene blir modernisert, bør også vi følge med, slik at det også blir et estetisk helhet i området.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Istedenfor å nevne én bok, velger jeg å si forfatterskapet til Jo Nesbø. Bøkene hans er spennende, og bidrar til god avkobling.

Hva gjør deg lykkelig?

– I yrkessammenheng er det gledelig at vi i Rockwool beveger oss i riktig retning. Vi er framoverlente, og ser på det positive i de endringene som blir gjort, slik som i de miljøsatsingene som nå er på trappene.

Hvem var din barndomshelt?

– Bestefar. Han var bonde på en liten gård i Røyken. Det var en person jeg verdsatte høyt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan vel være litt for kravstor noen ganger.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Det må være noe som er miljørelatert. Vi er nødt til å jobbe hardt for redde jordkloden fra all mulig forurensning.

Hva synes du om miljøengasjementet til skoleelever, som er inspirert av svenske Greta Thunberg?

– De unge har fokus på de store spørsmålene om hvordan naturen skal reddes. De har ikke så mye i bagasjen, som vi litt eldre har. Dermed kan de utfolde engasjementet sitt ganske fritt. Det er framtidsrettet og positivt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide virker som en spennende person, som ofte setter ting i perspektiv. Det skulle vært interessant å få en prat med henne.

LES OGSÅ: Statsminister Erna Solberg på besøk i Moss: Vil ikke ha momsfritak på elferger

Mer fra Dagsavisen