Beskylder Moss Avis for å lage saker som grenser til tekstreklame

Mangeårig NTB-redaktør og nåværende NFF-topp Pål Bjerketvedt går kraftig ut mot sin tidligere arbeidsgiver. – Jeg stoler ikke lenger på avisen, skriver han.

Kritikken kommer i form av et Facebook-innlegg, som i skrivende stund har fått over 100 reaksjoner.

I innlegget stusser mossingen over at avisen har valgt å dedikere to sider til lokale eiendomssaker, men mest av alt hvordan de redaksjonelle sakene blir presentert.

Særlig saken om salget av en av de tidligere sommerhyttene til Peterson-konsernet får mye medfart. Der har selgeren blitt intervjuet og begreper som «helt unik» og «ferieperle» blir brukt for å beskrive salgsobjektet.

Mener avisen sår tvil om sin egen integritet

Bjerketvedt mener slike saker gjør at Moss Avis «lefler med grenseoppgangene» mellom redaksjonelle saker og tekstreklame, og setter i innlegget spørsmålstegn ved avisens motivasjon for å skrive dem.

– Jeg stoler ikke lenger på avisen. Til stadighet spør jeg meg selv hvorfor Moss Avis prioriterer den og den saken, ikke bare eiendomssaker. Ikke fordi det behøver å ligge et skjult motiv bak en prioritering. Men fordi avisen med disse stadige «reklamesakene» fra meglerbransjen selv sår tvil om sin journalistiske integritet. Avisen utfordrer sin egen troverdighet overfor meg som leser, men verst av alt: den utfordrer journalistikkens grunnprinsipper, skriver han.

Han avslutter innlegget med å oppfordre Moss Avis-redaksjonen til å henge opp Vær Varsom-plakaten i avislokalene.

Pål Bjerketvedt jobbet i Moss Avis fra 1985 til 1993, blant annet som nyhetsleder. I dag er han generalsekretær i Norges Fotballforbud (NFF). Dagsavisen Moss Dagblad har vært i kontakt med Bjerketvedt, som ikke ønsker å utdype kritikken utover det han skriver i innlegget.

LES OGSÅ: – Journalister synes det er spennende å møte nynazister. Det vet organiserte nynazister å utnytte (DA+)

Ber Bjerketvedt se hele bildet

Pål Enghaug, ansvarlig redaktør i Moss Avis, mener det er trist, men også litt underlig, at den tidligere pressemannen velger å miste tillit til avisen på grunn av dens dekning av det lokale eiendomsmarkedet.

– Det blir feil å avfeie hele avisens journalistiske arbeid på bakgrunn av enkelte eiendomssaker. Bjerketvedt er nødt til å se dette i et større perspektiv. Hvis analysen hadde vært bredere anlagt, ville jeg vært mer bekymret, sier han.

Enghaug trekker blant annet fram avisens åpne direktesendinger fra kommunens pressekonferanser om koronaviruset og ulike påskekonserter på Verket Scene som eksempler på avisens positive arbeid den siste tiden.

LES OGSÅ: Da Moss Arbeiderparti opprettet en egen avis i Moss (DA+)

– Kunne vært løst annerledes

Redaktøren begrunner dekningen av det lokale eiendomsmarkedet, blant annet gjennom saker som Bjerketvedt kritiserer, med en stadig økende interesse blant leserne.

– Dette er stoffområder som nordmenn flest er opptatt av. Da er det klart vi skal skrive om det, sier han.

Enghaug understreker at de ikke lar meglere påvirke verken hvor ofte eller hvordan de skriver om temaet.

Han er samtidig enig i at den ene konkrete saken om salget av Peterson-hytta kunne vært løst annerledes.

– Jeg har ikke noe problem med å se at vi kunne ha løst den saken på en annen måte, uten å bruke ord fra en eiendomsannonse, sier han.

LES OGSÅ: Boligsalget sank med 25 prosent i mars