Nyheter

Beboere på Orkerød sykehjem får ikke respiratorbehandling

Dersom en beboer blir smittet av koronaviruset og blir syk, er det svært liten sjanse for at pasienten blir innlagt på sykehus og får tilgang til respirator.

Så langt har fem beboere ved Orkerød sykehjem i Moss dødd som følge av koronaviruset. I tillegg har ytterligere fem beboere blitt smittet. Det samme har 12 ansatte, hvorav halvparten nå er friske igjen.

Den første beboeren som døde ble overført til Peer Gynt helsehus. På det tidspunktet visste ikke helsepersonellet at hun var smittet av viruset. Alle de andre avdøde beboerne har mistet livet på sykehjemmet.

Det er det en grunn til.

– Vi mener vi kan gi like god pleie på sykehjemmet som på sykehuset, forteller kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Tåler ikke behandling

Dette begrunnes blant annet med at beboerne på sykehjemmet har en demenssykdom. Derfor er de ekstra sårbare hvis de havner i nye omgivelser.

– Beboerne er kjent på sykehjemmet og føler seg derfor tryggere der. Der er det ansatte som kjenner dem og kan gi dem best mulig omsorg og pleie, forklarer kommuneoverlegen.

Det er også en annen grunn til at de ikke blir innlagt på sykehus. For mens «vanlige» innbyggere havner på intensiven og kan få respiratorbehandling hvis de blir syke av koronaviruset, er ikke det et alternativ for beboerne på Orkerød.

– Enkelte mennesker vil av helsemessige årsaker ikke kunne tåle en respiratorbehandling. Flertallet av beboerne i norske sykehjem, deriblant Orkerød, er i den kategorien, sier Krogshus.

Dette bekreftes av Helge Stene-Johansen, fagdirektør ved Sykehuset Østfold.

– Det er riktig at respiratorbehandling ikke vil være til hjelp for enkelte pasientgrupper, sier han.

Vil helst ha dem på sykehjemmet

Helsen til beboerne på Orkerød sykehjem blir derfor overlatt til kommunens omsorgstjeneste ved et virusutbrudd som dette.

Vi stilte fagdirektør Helge Stene-Johansen spørsmål om hvorvidt flere menneskeliv ved Orkerød kunne vært reddet, dersom de fikk behandling på sykehus i stedet. Dette fikk vi ikke direkte svar på. I stedet forteller han at sykehusets vurdering er den samme som kommuneoverlegens: At det beste for beboerne er å få behandling på sykehjemmet.

– Det er i flere tilfeller bedre for pasientene enn å innlegges i sykehus, og er noe vi i sykehuset ofte tilstreber å få til sammen med kommunehelsetjenesten. Særlig gjelder det lindrende behandling ved livets slutt, sier han.

Kan gjøre enkelte unntak

Denne praksisen er også i tråd med nasjonale retningslinjer. Altså er ikke dette en avgjørelse som er gjort lokalt.

Stene-Johansen forteller at det kan gjøres enkelte unntak.

– Når det er spørsmål om en konkret pasient bør sendes til sykehus eller ikke, kan legen ringe sykehuset og konferere med en av våre spesialister, forklarer han.

Dette nevner også kommuneoverlege Kristian Krogshus som en mulighet.

– Vi er åpne for individuelle vurderinger, men da skal det mye til, sier han.

---

Status Orkerød sykehjem (per 29. april)

  • ▪ Så langt har fem beboere på Orkerød sykehjem dødd som følge av koronaviruset.
  • ▪ Ytterligere fem beboere har fått påvist smitte.
  • ▪ Det samme har 12 ansatte, hvorav halvparten nå anses som friske igjen.
  • ▪ Fra 17. til 28. april var alle de nye personene som fikk påvist smitte i Moss enten ansatt eller beboer ved Orkerød sykehjem.
  • Kilde: Moss kommune

---

Mer fra Dagsavisen