Nyheter

Ap-lederen fikk en smakebit av elevers erfaringer med gratis skolemat, nettbrett og leksefri skole

Jonas Gahr Støre mener andre skoler i Norge kan lære av Ramberg i Moss. Han er også glad for at de tester ut leksefri skole, selv om han helst vil beholde leksene og heller gjøre dem «riktige».

Jonas Gahr Støre besøkte Ramberg skole i Moss mandag. Her bruker samtlige elever nettbrett i undervisningen og, som i andre mosseskoler, får barna gratis skolemat. De tester også ut leksefri skole.

– Dere er en fremoverlent skole, som tør å gå foran for å hjelpe elevene, sa Støre under sitt besøk.

Vil ikke kutte ut lekser

Leksefri skole ble heftig debattert under Aps landsmøte tidligere i år. Partiet endte opp med å si nei til å kutte ut lekser helt, et standpunkt som Støre støtter.

– Jeg vil ikke si kategorisk at vi skal ha en leksefri skole. Det viktigste er at vi tenker på hva som er riktige lekser. En del av det handler om å ha skoler som dette, som kan prøve ut leksefri skole, for å finne ut hvordan det påvirker læringen, sier han.

– Det at ulike skoler prøver ulike metoder, gjør oss alle klokere. Gale lekser gjør familier stresset og bidrar til å skape sterkere sosiale skiller, hvis foreldrene ikke er i stand til å hjelpe deg, legger han til.

Tiltaket med leksefri skole startet på Ramberg i år og er foreløpig ikke evaluert. Inntil det skjer, er det ikke avgjort om skolen skal videreføre ordningen neste år eller ei. Innspill fra ansatte, foresatte og elevene skal alle tas med i evalueringen.

LES OGSÅ: Derfor vil Ramberg skole teste ut leksefri skole

###

Jonas Gahr Støre dro til Ramberg skole i Moss, fordi de tester ut en rekke tiltak som appellerer til Ap, deriblant gratis skolemat. Her omkranset av stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (fra venstre), Moss Aps gruppeleder Shakeel Rehman og mosseordfører Hanne Tollerud. Bak til høyre skimtes fylkessekretær Inger-Christin Torp.

Ønsker seg gratis mat i alle skoler

Når det gjelder gratis skolemat er Ap-lederen langt mer positiv. Dette er noe som Ap ønsker at alle skoler i Norge får.

– Mat er inngangen til god læring. Det barn lærer om sunn mat tar de med seg hele livet. Dette er et fantastisk forebyggende tiltak for helsen til folk.

Partiet er villige til å sette av penger for å få gratis skolemat flere steder.

– Vi vil det skal være en støtte fra fellesskapet for å hjelpe til at dette kommer i gang, sier Støre.

– Dette har vi råd til, skyter mosseordfører Hanne Tollerud inn.

Ikke en del av timeplanen

I dag består gratis skolemat-tilbudet på Ramberg av en enkel frokost før første time starter. Det har ført til at det ikke når ut til alle, ettersom ikke alle barn har tid eller anledning til å være på skolen en time tidligere enn vanlig.

– Det er færre som benytter seg av dette tilbudet nå enn i starten, sier rektor Anne Merete Johannessen.

– Målet må være å kunne tilby et måltid om dagen også, slik at dette omfavner alle barn, mener Støre.

LES OGSÅ: Østfold: Elevene på sjuende trinn er minst motiverte for å gå på skolen

Elevene Henrik Ødegård Terkelsen (til venstre) og Jonatan Celius Fjeld er glade for at skolen deres bruker nettbrett. Her i dialog med mosseordfører Hanne Tollerud (Ap) og partileder Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og mosseordfører Hanne Tollerud fikk høre hvordan elevene Henrik Ødegård Terkelsen (til venstre) og Jonatan Celius Fjeld bruker nettbrett i undervisningen. De er begge glade for at skolen bruker denne løsningen.

Gode erfaringer med nettbrett

Som nevnt bruker også alle elevene på Ramberg skole i Moss nettbrett. Dette innførte de for flere år siden. Støre mener det er nok et tiltak som bør spres til hele landet.

– Det er spennende å se den nye læringen, som skiller seg fra skolegang som både jeg og barna mine har hatt. Digitale medier omgir oss på alle områder. Det at ungene får kompetanse og trygghet på det tidlig, er helt avgjørende, sier han.

5. klassingene Henrik Ødegård Terkelsen og Jonatan Celius Fjeld er glade for at skolen tar i bruk nettbrett. De foretrekker det fremfor å bruke tradisjonelle bøker og blyanter.

– Det gjør det enklere å skrive, sier Terkelsen.

– Og finne ut av ting på internett, legger Fjeld til.

LES OGSÅ: AUF frykter at Viken kan bety slutten for PC-ordning i skolen

Mer fra Dagsavisen