Nyheter

Andelen uføre øker

NAV kom akkurat med nye tall på uføretrygd, og 51 043 personer i Øst-Viken mottok uføretrygd ved utgangen av juni. Dette er 234 flere enn ved forrige kvartal.

De siste ti årene har mottakere av uføretrygd i alderen mellom 18 og 67 år økt gradvis på landsbasis, fra 9,8 prosent i 2009 til 10,5 prosent i 2020.

Østfold kommer dårlig ut

I Øst-Viken, som er tidligere Østfold og deler av tidligere Akershus, mottar 10,9 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år uføretrygd. Det er mer enn 1 av 10 personer.

I Moss mottar 14,7 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år uføretrygd. Dette er langt høyere enn landsgjennomsnittet.

Andre byer i tidligere Østfold ligger på det samme nivået: I Sarpsborg mottar 15,3 prosent uføretrygd, mens i Fredrikstad er det noe lavere med 14,3 prosent.

– Det er noe som skjer når vi krysser den gamle fylkesgrensen. Nesten alle kommuner i tidligere Østfold har høyere uføreandel enn kommunene i tidligere Akershus, sier Steinar Hansen, direktør i NAV Øst-Viken.

Årsakene til dette er etter sigende fall i industriplasser, lavere utdanningsnivå og høyere gjennomsnittsalder.

I tillegg er spørsmålet om sosial aksept aktuelt å spørre seg, mener Hansen:

– Er det for stor grad av sosial aksept i kommunene i det tidligere Østfold for å leve av stønader og ytelser?

###

Andel mottakere av uføretrygd i alderen mellom 18 og 67 år har økt mellom 2009 og 2020. Foto: NAV Øst-Viken

Urovekkende trender

– Andelen av befolkningen som mottar uføretrygd har aldri vært høyere. Andelen øker med alderen, og det er særlig mange kvinner i femtiårene som får uføretrygd, forteller Hansen.

Det er spesielt blant kvinner at man ser en økning. Ved utgangen av andre kvartal var 30 361 kvinner uføretrygdede, hvilket er en andel på 13,8 prosent. Siden 2009 har det vært en økning på 2,1 prosentpoeng.

Til sammenligning er det 20 682 uføretrygdede menn – en andel på 8,7 prosent.

Et annet urovekkende funn er at andelen uføre under 30 år også øker. 2 875 personer under 30 år var registrert som uføretrygdede ved utgangen av andre kvartal. Dette utgjør en andel på 2,9 prosent av de under 30 år. I 2017 var andelen 2,1 prosent, så det har vært en viss økning.

– Unge er en prioritert målgruppe i NAV, og vi har lenge vært oppmerksomme på uføre-utviklingen blant unge menn. Nå ser vi også at det blir flere uføre unge kvinner, poengterer Hansen.

Store forskjeller

På den andre siden av skalaen i Øst-Viken finner man kommuner som er geografisk nærmere hovedstaden. I Ås, Rælingen, Nittedal, Lørenskog Lillestrøm er andelen uføretrygdede i gjennomsnitt 1 av 15 personer.

I tidligere Østfoldkommuner som Marker og Hvaler – "verstingene" i klassen – er andelen bortimot 1 av 5 personer.

Andelen uføretrygdede for landet var totalt 357 450 personer ved utgangen av andre kvartal. Det er en økning på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med første kvartal.

Andelen uføre i kommunene i Øst-Viken (prosent). Foto: NAV Øst-Viken

Mer fra Dagsavisen