Nyheter

– Å tappe hunden krever en spesiell teknikk

På en gård i Våler i Østfold ligger det lagret 1.500 doser med hundesperm.

Bilde 1 av 2

På gården møter vi Trude Hegle, bonde, veterinær og «den berømmelige hundetapperen», som hun selv kaller seg. Hun er nemlig en av de ansatte i nyoppstartede Sires on Ice Norway, et selskap som spesialiserer seg i hundereproduksjon for oppdrettere.

Hegle samler jevnlig inn sæd fra hunder.

– Jeg skjønner at det kan virke litt sært, men alle som driver med dette er vant til det. I hundemiljøet er det helt normalt, forteller hun.

Ekte håndverk

Metoden er ganske enkel. Man bruker ikke noen maskin eller annet spesialutstyr. Det eneste man trenger er en hanske og en beholder. Alt gjøres for hånd.

– Å tappe hunden krever en spesiell teknikk, hvor du lurer hunden til å tro at den skal pare seg. Det gjøres fysisk med hånda. Hundene er vanligvis ikke vanskelige å be, men noen kan være litt mer krevende, forklarer veterinæren.

Selskapet følger hunden hele veien gjennom reproduksjonsløpet. Her tar veterinær Trude Hegle en blodprøve av en akita.

Selskapet følger hunden hele veien gjennom reproduksjonsløpet. Her tar veterinær Trude Hegle en blodprøve av en akita.

Oppfølging hele veien

Å «tappe hunden» er kun en liten del av arbeidet til klinikken. De følger hele reproduksjonens reise, fra utløsning til rett før fødsel. Noe av det de tilbyr er å evaluere hundens sædkvalitet, å time når tispa har størst sjanse for å bli drektig og å sørge for at hun blir inseminert, hvis hunden ikke skal pares naturlig.

– Jeg synes det er veldig spennende å jobbe med dette, og særlig det å gi et helhetlig tilbud og følge reproduksjonen hele veien. Jeg har et håp om at vi i fremtiden kan være med på selve fødselen også, sier Hegle.

Her er en av tankene som sæden blir fryst ned og lagret i. Hver tank av denne typen kan fylles opp med sæd fra rundt 1.200 hunder.

Her er en av tankene som sæden blir fryst ned og lagret i. Hver tank av denne typen kan fylles opp med sæd fra rundt 1.200 hunder.

Fryses ned med nitrogen

Det er svært få selskaper i Norge som tilbyr det samme. Noe av det som skiller det Våler-baserte selskapet fra andre hundereproduksjonsklinikker, er måten de fryser ned sæden på. De bruker en metode som er hurtigere, noe som skal øke kvaliteten på sæden.

– Hos oss fryser vi sæden i noe som heter pellet. Det er regnet som den mest skånsomme metoden å fryse ned på. Til gjengjeld er det litt mer plasskrevende, forklarer Hegle.

LES OGSÅ: Færre registrerte ulver i Østfold i vinter

Sæden blir lagret i store tanker, fylt med flytende nitrogen. Nitrogenet fordamper over tid. Dermed må de ansatte jevnlig fylle på tankene, for å opprettholde den ønskede temperaturen på 196 minusgrader. Så lenge det blir gjort, kan sæden i teorien lagres uendelig, ifølge veterinæren.

– Det finnes eksempler på sau som har blitt befruktet med over 70 år gammel sæd, forteller hun.

Sires on Ice Norway har også en mobil reproduksjonsklinikk, som de eneste i Norge, ifølge dem selv. Fra venstre: hundefysioterapeut Anja Gylder Corneliussen, semintekniker Mark Gavin og veterinær Trude Hegle.

Sires on Ice Norway har også en mobil reproduksjonsklinikk. Fra venstre: hundefysioterapeut Anja Gylder Corneliussen, veterinær Trude Hegle og semintekniker Mark Gavin.

Mobil sædklinikk

Sires on Ice er også de eneste i Norge, ifølge dem selv, som tilbyr en mobil reproduksjonsklinikk. Kort fortalt en bil med alt nødvendig utstyr for å tappe og fryse ned hundesæd. Det betyr at de kan kjøre og møte kunder hvor som helst i landet.

– Det har jeg troa på. Norge er langstrakt og det finnes lite tilbud til dem som bor langt unna. Bilen gjør at vi kan komme til dem, i stedet for at de skal komme til oss, sier Hegle.

Kostbare doser

Selskapet startet opp for fullt for bare noen uker siden, men har allerede begynt å fylle opp lageret sitt med hundesæd. Så langt har de fått inn rundt 1.500 avlsenheter. Dosene kommer primært fra norske hunder.

– De er ettertraktede i hele verden, forteller semintekniker Mark Gavin fra Australia.

De er også dyrebare. Hegle forteller at en enkelt sæddose kan være verdt flere tusen kroner, avhengig av rase.

– For noen er de uvurderlige. Sæd kan være verdt veldig mye for oppdrettere som har et personlig forhold til hunden, sier hun.

Veterinær Trude Hegle med en 12 uker gammel valp av rasen Basset Bleu De Gascogne. Den finnes det ifølge henne bare 20 av i Norge. Hegle håper å kunne lagre sæd fra denne sjeldne rasen - og flere - i selskapets sædbank i fremtiden.

Veterinær Trude Hegle med en 12 uker gammel valp av rasen Basset Bleu De Gascogne. Den finnes det ifølge henne bare 20 av i Norge. Hegle håper å kunne lagre sæd fra denne sjeldne rasen - og flere - i selskapets sædbank i fremtiden.

Bevarer sjeldne raser

Det er ikke bare et økonomisk aspekt i å fryse ned sæden. Det kan også være nyttig for å bevare en sjelden rase for fremtiden og unngå innavl.

– I utgangspunktet kan vi få tilsendt sæd fra hvilken som helst sædbank i verden, så lenge det er innenfor importreglene, forklarer Hegle.

LES OGSÅ: Pelsdyrnæringen har lenge levd på overtid

Mer fra Dagsavisen