Nyheter

7 av 10 flyktninger gikk rett over i jobb eller studier

Aldri før har en så stor andel flyktninger endt opp i jobb eller utdanning etter å ha avsluttet introprogrammet til Moss kommune.

73 prosent av deltakerne som avsluttet programmet i 2018 gikk over i arbeid eller utdanning, ifølge tall fra Moss kommune. Det er ny rekord og best i Østfold. Til sammenligning endte Fredrikstad og Sarpsborg kommune opp med et resultat på henholdsvis 57 og 52 prosent.

LES OGSÅ: 10 av Moss kommunes praksisplasser øremerkes flyktninger (DA+)

– Lær av Moss

Landsgjennomsnittet var på 55 prosent, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Også det var ny rekord. Moss er med andre ord med på å dra opp snittet i Norge.

– IMDis siste tall viser at mange kommuner gjør en god jobb med å få flere flyktninger over i arbeid eller utdanning. Men i tråd med Regjeringens integreringsstrategi, er det fortsatt viktig med høye ambisjoner. Det er viktig å videreutvikle introduksjonsprogrammet og at kommuner får kompetanse og lærer av hverandre, sier Halwan Ibrahim. fungerende direktør i IMDi.

Moss var på topp når det gjelder resultater fra introprogrammet allerede i 2014. Les mer om det her.

Moss Voks, innvandring, flyktninger, Erik Rygg (lærer).

Moss Voks, som gjennomfører introduksjonsprogrammet i Moss kommune, kan se tilbake på gode resultater for elevene sine. Her fra en klasse i 2015.

Bedre på sikt også

Det opereres med to resultatbegreper for introduksjonsprogrammet: Andel i arbeid eller utdanning ved avsluttet program og ett år etter. Sistnevnte resultat har tradisjonelt sett vært merkbart lavere. I 2015 var 59 prosent av deltakerne som hadde avsluttet programmet ett år tidligere i Moss uten jobb eller studieplass.

Også dette har forbedret seg.

Hele 72 prosent av deltakerne som avsluttet introprogrammet i Moss i 2016 var i arbeid eller utdanning året etter. Landsgjennomsnittet var 62 prosent. Det betyr at det var flere som var i jobb eller arbeid ett år senere, enn rett etter de avsluttet programmet. Vanligvis er det motsatt.

– Det er en tendens til at resultatene synker litt over tid, men for dem som avsluttet i 2018 håper vi 90 - eller aller helst 100 - prosent er i jobb eller utdanning ett år senere, sier Hege Rytter Jakobsen, avdelingsleder ved Moss Voks.

LES OGSÅ: Samtlige enslige mindreårige asylanter i Moss endte opp i jobb eller utdanning

Derfor lykkes de

Hun er godt fornøyd med fjorårets resultat på 73 prosent.

– Det er et bra resultat, og en lagseier for voksenopplæringen, flyktningtjenesten og Nav, sier hun.

– Hva er årsaken til at Moss gjør det så bra?

– Vi prøver, og tydeligvis lykkes, med å gjøre grep som vi vet hjelper. Vi bruker mye tid på forskning og studieerfaring fra andre kommuner, og følger det opp i vårt arbeid. Ett eksempel er å satse mer på grunnleggende ferdigheter og formalkompetanse tidlig i programmet. Før ble det satset mer på å få deltakerne raskere ut i arbeid, svarer hun.

Stor andel innvandrere

Kjønn, alder og utdanningsnivå ved ankomst til Norge har stor betydning for å lykkes. Er du en utdannet, ung mann er sjansene gode for å gå direkte ut i arbeid eller utdanning etter avsluttet program, mens færre enn 1 av 10 kvinner som kommer til Norge som analfabeter klarer det samme, ifølge IMDi.

Moss fikk nesten 80 millioner kroner i tilskudd fra direktoratet i fjor. Samme år bosatte kommunen 35 flyktninger, noe som var lavere enn på fire år.

I fjor var 55 prosent av innvandrerne bosatt i Moss kommune i arbeid. Andelen for den øvrige befolkningen var 61 prosent, noe som er godt under landsgjennomsnittet. Samme år utgjorde innvandrere 17,3 prosent av den totale befolkningen i Moss. Landsgjennomsnittet var på 14,4 prosent.

LES OGSÅ: Fargering feiring under Moss Voks' sommeravslutning i Nesparken

---

Introduksjonsprogram

  • ▪ Introduksjonsloven gir nyankomne flyktninger og deres familiegjenforente, som har behov for grunnleggende kvalifisering, rett og plikt til å delta i et introduksjonsprogram.
  • ▪ Programmet er et opplæringstilbud som består av norskopplæring, samfunnsfag, språkpraksis, arbeidspraksis og andre tiltak som skal kvalifisere for arbeid eller utdanning.
  • ▪ Målet er at deltakerne skal gå over i arbeid eller utdanning på nivå videregående skole eller høyere, direkte etter avsluttet program.
  • ▪ Det klarte 55 prosent av deltakerne som avsluttet programmet i Norge i 2018.
  • ▪ I Moss klarte 72 prosent av deltakerne det, noe som var best i Østfold og ny rekord.
  • ▪ Programmet varer vanligvis i to år, men kan også utvides til tre. Noen deltakere avslutter mye tidligere.

---

Mer fra Dagsavisen