36 smittetilfeller i Moss i nytt utbrudd

Flere av tilfellene knyttes til en privat sammenkomst. – Så vidt vi vet har de ikke gjort noe galt, sier kommuneoverlegen.

Søndag formiddag meldte Moss kommune at de hadde registrert 18 nye smittetilfeller det siste døgnet. I løpet av dagen ble dette tallet økt med seks.

 

Det har aldri før blitt registrert så mange nye smittetilfeller på ett døgn i kommunen - med god margin.

 

Under en pressekonferanse søndag kveld redegjorde kommuneoverlege Kristian Krogshus for smitten:

 

▪ Totalt 36 nye personer har testet positivt den siste uka.

▪ 31 tilhører samme smitteklynge.

▪ 4 personer er under 18 år.

▪ Over 400 personer er i karantene.

▪ 120 av disse har tilknytning til en moské i Moss; 165 er elever ved Hoppern skole; Rundt 30 er elever ved Åvangen skole; Rundt 30 er elever ved Bytårnet skole. I tillegg er et klassetrinn ved Children's International School (CIS), et trinn ved Kirkeparken VGS og et mindre antall elever ved Halmstad skole og Reier skole i karantene.

 

Flere var tilstede på en privat sammenkomst

 

Krogshus forteller at flere av de nye smittetilfellene knyttes til en mindre, privat sammenkomst i Moss.

 

– Det er ingenting som tyder på at noen smittevernsregler har blitt brutt der. Noen av dem kan også ha vært i moskeen, men det er ikke slik at utbruddet har startet der, sier han.

 

– Dette er en vanskelig situasjon for dem som har testet positvt. Så vidt vi vet har de ikke gjort noe galt, legger han til.

 

– Ingens feil

Ordfører Hanne Tollerud (Ap) benyttet anledningen til å be folk vise omsorg og samhold etter det nye smitteutbruddet i kommunen.

– Når vi vet at smitten er rundt oss, er det ingens feil eller snakk om at noen har skyld i at det oppstår smitte. Sånn er det å leve mens vi har en pandemi gående. Vi kan faktisk alle bli smittet, bare ved å bevege oss rundt i samfunnet, sier hun.

Vurderer en rekke smitteverntiltak

Som følge av det rekordstore lokale utbruddet, har kommuneoverlegen vært i kontakt med FHI for å vurdere hvorvidt det er nødvendig å innføre lokale smitteverntiltak. Så langt er konklusjonen nei.

Blant tiltakene som har blitt vurdert er:

▪ Stenging av lokale utesteder.

▪ Forbud mot å møtes hjemme i grupper større enn fem personer.

▪ Forbud mot forsamlinger i kirker, moskeer ol.

 

– Når vi analyser hvilke tiltak som ville hatt effekt på dette utbruddet, så ser vi at ingen påbud eller forbud kunne ha forhindret dette, uten at det ville vært veldig ingripende for mange mennesker, sier Krogshus om årsaken til at de foreløpig ikke har innført noen tiltak som følge av den høye smitten, utover informasjonskampanjer.

 

Forventer flere smittetilfeller fremover

 

Kommuneoverlegen forventer at det kan komme mange positive prøver mandag også.

 

Kommunen har nemlig testet mange nærkontaker fra smitteklyngen på 31 personer, som de fortsatt venter svar på.