Innenriks

250 ulike sorter juleøl i butikk

Juleøl er ikke lenger bare mørkt og undergjæret. Nesten 250 ulike typer juleøl fra bryggerier i inn- og utland er nå plassert ut i butikkhyllene.

– Det lanseres mange nye merker, og vi ser enorm økning i utvalget de seinere årene. Det er også mye større bredde i kategorien i dag, sier varefaglig rådgiver Anders Roås Stueland i Vinmonopolet.

Juleølet var tidligere ensbetydende med mørkt, undergjæret øl, men kommer nå som både hveteøl, stout, bock og dobbelbokk, barley wine, red ale, IPA og dobbel IPA, dobbel, trippel og kvadrupel.

Samtidig har flere bryggeriet begynt å eksperimentere med krydder, som kanel, nellik, sitrusskall og kardemomme i juleølet for å tilføre ekstra smak. Krydring av juleølet er relativt nytt i Norge, men er mer vanlig i Belgia der man i sesongen får kjøpt varmt, krydret øl som minner om gløgg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det har vært bygget juleøl i Norge i over 1.500 år. Under krigen ble juleøl forbudt, men på midten av 1950-tallet ble tradisjonen tatt opp igjen.

Tradisjonelt juleøl lagres som regel lenger enn annet øl før det slippes for salg, men det har også mye lenger holdbarhet. De sterkeste typene kan lagres i flere år.

Mer fra Dagsavisen