Moss Dagblad

Jakter på solabboren i Molbekktjernet

Elever fra Verket skole har gått i gang med et nytt skoleprosjekt. Barna skal blant annet kartlegge dyrelivet i Molbekktjernet og se nærmere på hva som vil skje dersom tjernet blir behandlet med rotenon.

I etterkant har Mosseskogen Vel, og deres aksjonsgruppe Vern Mosseskogen, tatt til orde for å unngå bruk av rotenon i tjernet. I velets styre sitter blant annet Karen Rosmo. Hun er også kontaktlærer på Verket skole og har nå fått hele 7. trinn til å engasjere seg i saken.

– Det er et utrolig spennende prosjekt. Det er flott å kunne ha et slikt samarbeid mellom skolen og velet, sier Monica Skeide Glad, leder i Mosseskogen Vel.

Molbekktjernet i Mosseskogen.

Vil vise dem hva som kan gå tapt

De to parallellklassene på trinnet har allerede startet å jobbe med det nye skoleprosjektet om Molbekktjernet. Det går blant annet ut på at de 44 elevene skal kartlegge dyrelivet i tjernet, inkludert den uønskede arten solabbor. De skal også se nærmere på hvilke konsekvenser en rotenonbehandling vil ha på tjernet og dyrene som bor der.

– Vi ønsker å vise elevene hva vi kan gå glipp av, sier lærer Karen Rosmo.

Elevene skal på tur til tjernet annenhver fredag fram til sommerferien. Det ser både Rosmo og elevene fram til.

– Vi har vært så mye på rødt og gult nivå nå, at det skal bli fint å være sammen igjen ute, sier læreren.

Jeg tror vi alle kommer til å lære litt av dette prosjektet.

—  Monica Skeide Glad, leder av Mosseskogen Vel

Fanget solabbor med håv

Verket skole bruker allerede Mosseskogen og Molbekktjernet aktivt som destinasjoner under ulike utflukter. Under en klassetur i fjor fisket tre av elevene, som da gikk i 6. trinn, opp en ukjent fisk fra tjernet. Nadja Stamatovic, Cecilia Thanh Ha Nguyen og Eimund Langerud Røed brukte en håv for å fange den lille fisken.

– Den så veldig annerledes ut og kom veldig nærme oss. Det virket som at den var vant til mennesker, forteller Røed.

Fisken ble sluppet ut i vannet igjen. På det tidspunktet visste ikke barna at det dreide seg om en akvariefisk. Først nå i år, før de gikk igang med prosjektet, gikk det opp for dem: De hadde fanget en solabbor.

Splittet om behandling

Elevene har foreløpig ulike meninger om hvorvidt man bør behandle tjernet med rotenon for å fjerne arten eller ei.

– Jeg tenker det er greit, så lenge de andre fiskeartene kommer tilbake, sier Røed.

– Slik jeg har forstått det, er det veldig lav risiko for at solabboeren skal skade dyrelivet i tjernet. Hvorfor skal man da behandle det?, spør Nguyen retorisk.

Her kan du lese hva Miljødirektoratet sier om saken:

Elevene skal blant annet kartlegge hvilke dyrearter som bor i og ved Molbekktjernet. Marthine Jølberg-Hansen var en av elevene som fant det som trolig var larven til en bringebærspinner forrige fredag.

Håper på ringvirkninger

Mossekogen Vel-leder Monica Skeide Glad er spent på å se hva elevene får ut av prosjektet.

– Jeg håper det vil komme mye nyttig informasjon om Molbekktjernet og dyrene som lever der. Jeg tror vi alle kommer til å lære litt av dette prosjektet, sier hun.

Samtidig mener hun det er viktig for de unge å lære seg viktigheten av å ikke slippe ut akvariefisk i norsk natur, noe som er den antatte grunnen til at solabboren har endt opp i Mosseskogen.

– En slik bevisstgjøring er kjempeviktig. Når barn lærer seg det, lærer også foreldre, søsken og venner det. Det får ringvirkninger. Og dette er gode holdninger å spre, sier Glad.

---

Rødgjellet solabbor

  • Rødgjellet solabbor er en nordamerikansk fiskeart i lakseabborfamilien.
  • Den har en kroppsform som kan ligne på abbor. Både hanner og hunner er fargerike, med mange flekker i ulike farger. Ofte, men ikke alltid, har de er tydelig rød flekk på bakre del av gjellelokket.
  • Arten trives i dammer og vann med mye vegetasjon der de lever av muslinger, insekter og krepsdyr.
  • I Norge var første dokumenterte funn av rødgjellet solabbor i Einedammen i Asker. Det antas at fisken ble sluppet ut fra et akvarium en gang på 90-tallet. Slik utsetting er ulovlig.
  • Norsk institutt for naturforskning (NINA) har nylig registrert solabbor i 12 mindre vann på Østlandet. 10 av vannene er i Asker kommune, ett i Moss og ett på Nesodden.

Kilder: Store Norske Leksikon & NINA

---

---

Rotenon

  • Rotenon er et stoff som i visse tilfeller brukes for å utslette lakseparasitten Gyrodactylus salaris eller introduserte fiskearter i elver, vassdrag og innsjøer.
  • Stoffet utvinnes fra røttene av planteslekten Derris.
  • I 1950-, 1960- og 1970-årene ble rotenon mye brukt for å utrydde arter som abbor, gjedde og mort i vann man ønsket å utvikle som rene ørretvann. Slik bruk er ikke lenger aktuell.
  • Giften vil ikke bli absorbert gjennom tarmen til fugler og dyr som spiser fisk eller drikker rotenonholdig vann.
  • Rotenon brytes raskt ned i naturen. Hastigheten påvirkes av blant annet temperatur, oksygen, lysforhold og alkalinitet.

Kilder: Store Norske Leksikon & Wikipedia

Mer fra Dagsavisen