1600 danske huseiere får hjelp mot støy fra F-35

Den danske regjeringen skal være innstilt på å bruke 230 millioner kroner på kompensasjon til huseiere som rammes av støy fra de nye kampflyene F-35.

Det er Danmarks Radio som melder at regjeringen vil komme naboene til flybasen på Skrydstrup i møte. Dette framgår av et avtaleutkast som DR har fått innsyn i.

Det er snakk om omkring 1.600 boliger som rammes av støy fra de 27 nye kampflyene som skal stasjoneres på basen Fighter Wing Skydstrup. Ifølge DR er dette beløpet vesentlig større enn de 30 millionene den tidligere borgerlige regjeringen hadde tenkt å sette av til kompensasjon.

Nå deles naboene i to soner. I den røde sonen nærmest basen er det 117 eiendommer som vil bli omfattet av ordningen. Beboerne kan enten få kompensasjon i form av støyisolasjon eller velge å la sine eiendommer kjøpes opp av staten.

De rundt 1.500 boligene i gul sone vil bli tilbudt støyisolasjon.

Nyhetsmeldingen i Danmarks Radio er ikke bekreftet fra offisielt hold. Forsvarsminister Trine Bramsen fra Sosialdemokratiet vil ikke kommentere tallene og synes ikke det er riktig at de berørte skal lese bruddstykker om en mulig avtale i pressen.

Danmark har bevilget 20 milliarder kroner til innkjøp og drift av de nye F-35 som skal fases inn fra 2021 til 2026.

(©NTB)