Nyheter

100 år med Steinerskole

Vivienne Moss Kravik, daglig leder på Steinerskolen i Moss, gleder seg til å feire jubileum sammen med sine 178 elever.

Hvem: Vivienne Moss Kravik

Hva: Daglig leder på Steinerskolen i Moss.

Aktuell: Steinerskolene feirer 100-årsjubileum torsdag 19. september i år.

Hvordan var oppstarten til Steinerskolen i Moss?

– Den startet egentlig i Rygge i 1978. Da tok Henriette Fløtra initiativ til å starte Steinerskolen i Rygge. Hun satte inn en annonse i lokalavisene, og søkte etter noen som kunne tenke seg å være med på å dra i gang en alternativ skole. Interessegruppen hun samlet fant at det var grunnlag for skolen, og den ble startet i den gamle presteboligen i Rygge. Øyvind Holm, Tone Bjerke, Jørgen Brun og Odd Lindbråten var blant de første lærere. Etter noen år ble det for liten plass i presteboligen, og skolen fikk mulighet til å komme inn i nye lokaler på Kambo. Her har vi stor plass, og kan gjerne ta imot enda flere elever.

Hvor mange elever er det ved skolen?

– Vi har 178 elever, fordelt på 13 trinn. Det er ikke alle som er klar over at Steinerskolen også har videregående linjer. Blant annet med geologi og arkitektur som egne fagområder.

Hva skiller Steinerskolen fra offentlig skole?

– Våre pedagogiske metoder er en del annerledes. Læreplanen for Steinerskolen er godkjent av utdanningsdirektoratet som en 13-årig utdanningsløp. Det mest fremtredende er at elevene tar del i kunstneriske og praktiske fag på like linje med teoretiske fag. Kunstnerisk og praktisk arbeid er integrert i teorifagene. Vi er opptatt av å gi elevene en variert skoledag og flere muligheter for mestring. Det gjør vi ved å gi en helhetlig og variert undervisning.

Hva betyr det å være helhetlig?

– Elevene får en helhetlig undervisning på alle nivåer. Vi ser kropp og hode som en enhet, og det er sentralt for oss å drive med fordypning i de temaene som det skal jobbes med. Vi ønsker at elevene skal mestre ulike situasjoner, og at de får en vilje til å nekte å gi opp, selv om de møter vanskelige oppgaver. Et hovedfag på Steinerskolen strekker seg over en periode på to til fire uker. Pedagogisk gis det fordypning i bestemte fag; som matematikk, norsk, historie, fysikk og kjemi. I barneskolen har lærerens fortellinger en stor plass i undervisningen. Det legges vekt på å vende interessen ut mot verden og bli kunnskapssøkende. Vi er opptatt av å engasjere elevene, og de oppfordres til å vise selvstendighet, uttrykke egne tanker og ideer og behandle fagområdene med fantasi og allsidighet.

Hva skjer i jubileumsåret?

– Dette er et internasjonalt jubileum for stiftelsen av Steinerskolene. Sangkoret til vår videregående skole skal synge i Oslo Konserthus, og vi kommer til å ha en åpen dag. Vi feiret vårt eget 40-årsjubileum i fjor, og da var det mange lokale arrangementer. I år blir vi en del av en større bevegelse.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Midaq Alley» av den egyptiske forfatteren Naguib Mahfouz. Jeg forsto ikke boka helt før jeg besøkte Egypt, og faktisk var der under revolusjonen. Jeg har fått en bedre forståelse av samfunnsmessige sammenhenger gjennom denne boka.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg får tid til å reflektere i stillhet. Gjerne med en tur i skogen, der sollyset og fuglekvitter treffer meg slik at jeg får et «fritt hode».

Hvem var din barndoms-/ungdomshelt?

– Jeg var svært opptatt av sterke kvinneskikkelser. Jeg følte en stolthet da Gro Harlem Brundtland stilte opp med en regjering der halvparten av statsrådene var kvinner.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det hadde vært fint å ha mer kontroll på stressnivået mitt. Jeg ønsker ikke å være opptatt hele tida. Det er viktig å koble bort en del av de elementene som styrer mye av min tid.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da reiser jeg bort. Jeg er nysgjerrig på livet og har lyst til å lære mer fra andre kulturer.

Hvor går reisene?

– De kan gå hvor som helst. Jeg har hatt lange reiser til Egypt og Korea. men trives også med mer kortreiste mål.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Unge kvinners rettigheter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det hadde vært spennende å få vite mer om hvordan Barack Obama tenker. Hva som ligger bak hans vurderinger. Han virker svært sympatisk, men noen ganger også litt glatt. Det skulle vært fint å lære ham bedre å kjenne.

Mer fra Dagsavisen