Verden

- Millitante islamister bak angrepet

Millitante islamister med tunge våpen skal ha utløst det blodige angrepet mot konsulatet i Benghazi.

Det forteller øyenvitner.

Det som begynte som en tilsynelatende fredelig protest mot en sterkt islamkritisk amerikansk film, endte i et voldsom angrep som krevde livet til fire amerikanske diplomater, deriblant ambassadør Chris Stevens. Fem andre amerikanere ble såret.

Millitante islamister

Øyenvitner forteller til Washington Post at om lag en time før angrepet startet, kjørte en rekke biler mot konsulatbygningen. Etter en tid hadde om lag 50 tungt bevæpnede militante islamister samlet seg utenfor bygningen. Der sluttet de seg til demonstrasjonen som pågikk.

– De sa «vi er muslimer som forsvarer profeten, vi forsvarer islam», forteller den libyske TV-reporteren Firas Abdelakhim til avisen. Islamistene begynte så plutselig å avfyre både håndvåpen og rakettdrevne granater før de tok seg inn i konsulatbygningen og satte fyr på den.

Antyder al-Qaida

Omstendighetene rundt angrepet var torsdag fortsatt uklare, men USA tror ikke det var snakk om en spontan handling. Ifølge amerikanske tjenestemenn arbeider man nå ut fra teorien om at det var et nøye planlagt angrep, utført av militante islamister, selv om ingen ennå har tatt på seg ansvaret for det.

– Dette er arbeidshypotesen, sier en tjenestemann som ønsker å være anonym. At angrepet kom på elleveårsdagen for terrorangrepene i USA 11. september, var ikke tilfeldig, antydes det.

Lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Mike Rogers, mener angrepet i Benghazi bar preg av å være en al-Qaida-operasjon.

Men en amerikansk etterretningskilde sier til Washington Post at det så langt ikke er klare indikasjoner på det, og at det også er motstridende opplysninger på hvorvidt angrepet var planlagt eller ikke.

– Vi har sett indikasjoner som peker i begge retninger, sier kilden, som ønsker å være anonym.

Antiamerikanske demonstrasjoner

Den kontroversielle filmen, hvor et 14 minutter langt utdrag dubbet på arabisk er lagt ut på You Tube, har skapt sterke reaksjoner i flere muslimske land. I Egypts hovedstad Kairo tok politiet torsdag i bruk tåregass for å spre demonstranter utenfor den amerikanske ambassaden.

Gjennom hele natt til torsdag var det sporadiske sammenstøt mellom politiet og flere hundre demonstranter som kastet steiner og brannbomber mot ambassaden og satte fyr på en politibil. Minst 13 mennesker, blant dem flere politifolk, ble skadd.

Torsdag ble også den amerikanske ambassaden i Jemens hovedstad Sana stormet, og det har også vært antiamerikanske demonstrasjoner i både Pakistan, Afghanistan, Indonesia, Iran og på Gazastripen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vil ikke svare

Uroen har ført til at USA skjerper sikkerheten på en rekke av sine utenriksstasjoner i Asia. Utenriksdepartementet her hjemme vil imidlertid ikke svare på om sikkerheten styrkes ved norske utenriksstasjoner i regionen.

– Vi kommenterer aldri sikkerhetstiltak på våre stasjoner. Men vi iverksetter selvsagt de tiltak og forholdsregler som er riktige til enhver tid, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

Mursi sent med å fordømme

President Barack Obama snakket onsdag kveld både med Libyas president Mohamed Magrief og Egypts president Mohamed Mursi etter opptøyene og angrepene tirsdag, melder Reuters.

I en kunngjøring fra Det hvite hus heter det at Obama og Magrief ble enige om å etterforske angrepet på konsulatet i Benghazi og få tak i dem som sto bak. Onsdag demonstrerte også mange libyere i Benghazi mot angrepet og kom med støtteerklæringer til USA.

Obama ringte også Mursi og gjorde det klart at Egypt må samarbeide med USA for å beskytte ambassaden og amerikanske diplomater. Mange i USA har imidlertid merket seg at Mursi var raskt ute med å fordømme den islamkritiske filmen, men først torsdag fordømte selve angrepet i Benghazi.

Mer fra Dagsavisen