FOTO: PRIVAT

Lykkelig på Hvaler-tur

Gunn Hedberg (68) fra Vesterøy er aktuell med turbok fra Hvaler. - Hvaler har et fantastisk gammelt ferdselsnett mellom øyene fra før vi fikk bilvei., sier hun.

Hvem: Gunn Hedberg (68)

Hva: Turgåer og forfatter

Aktuell med: Turboken «Tur på Hvalerøyene – til fots, på sykkel, i båt». Har boklansering på Litteraturhuset i Fredrikstad 11. januar.

Fortell om boka di!

– Det er en turbok for Hvaler-øyene, med til sammen 30 turer. Halvparten er for de vestre øyene og Kirkøy, mens de andre turene er til øyer hvor du må reise med båt eller ferje. Hele Hvaler er dekket, pluss at jeg jukser litt fordi jeg også har med Koster og Søster-øyene.

Hvorfor har du skrevet denne boka?

– Jeg hadde en serie i Demokraten for over 20 år siden, som het «Ut på tur i Østfold», og da hadde jeg med noen av disse turene her. Den serien ble veldig populær, og mange spurte om jeg kunne skrive en bok, men det har jeg ikke hatt tid til før nå. Det er jo mange turbøker fra Østfold, men ikke for Hvaler-øyene. Det har vært et savn. Men det er ikke bare turløyper med i boka, jeg knytter også historier opp langs turen.

Har du et eksempel?

– Kuvauen på Vesterøy. Underveis på den turen er det spor fra stenhogging, losbåter, fiske, motorisering av fiske og man har naturhavna. Det er en historie langs veien man går, og det er veldig mange spor, men det er ikke så lett å se hvis man ikke vet hva man skal se etter.

Er det bilder i boka også?

– Det er en omfattende turné jeg har gjort fra før sommeren og helt fram til boka ble levert til trykkeriet i september. Alle turene er gått opp, jeg har gått med GPS-klokke som er blitt lagt over på kart. Det er ofte det som er problemet når sånne turer skrives om, at folk ikke finner fram. Derfor har jeg gitt kart med streker som viser hvor man skal gå og med koordinater for parkering. Det er praktisk informasjon først og så kommer den beskrivende delen av turen. Og der er det bilder, som enten jeg eller mannen min har tatt. Han er stifinneren.

Så dette er et ekteskapelig prosjekt?

– Ja, egentlig er det nok det, men det er bare jeg som har skrevet boka. Men du skal ha noen til å finne fram for deg og bære utstyr. Og det er hyggeligst å gå tur sammen.

Kan boka få folk opp av sofaen?

– Ja, det er akkurat det jeg håper på. Jeg sendte den til en venninne av meg, som hater å gå tur, og selv hun fikk lyst til å prøve noen av dem. De korteste turene er tre kilometer. Undertittelen på boka er jo «til fots, på sykkel, i båt» og man kan kombinere disse. Hvaler har et fantastisk gammelt ferdselsnett mellom øyene fra før vi fikk bilvei.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Nini Roll Ankers «Kvinnen og den svarte fuglen».

Hva gjør deg lykkelig?

– Å gå tur.

Hvem var din barndomshelt?

– Fridtjof Nansen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar mer enn to glass vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– For miljøet. Mot atomvåpen.

Er det noe du angrer på?

– Helt sikkert masse, men egentlig er jeg strålende fornøyd.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mannen min.