UT PÅ TUR: Linken Raeng er ivrig turgåer og flittig bruker av Østfold-naturens mange perler, og har skrevet bøker om det. Nå deler hun gode opplevelser med leserne av Dagsavisen Østfold.

Linken gir deg turtips fra Østfold gjennom høsten

Østfolds skoger, fjell og kyst er en delvis uåpnet skattkiste, mener turgåer og forfatter Linken Raeng, som gjerne deler sine oppdagelser.

Friluftslivets uke er nettopp avsluttet, men det er ingen grunn til å pakke bort allværsjakker og støvler. I år som i fjor kan du glede deg til en høst full av gode turtips fra eget fylke her i Dagsavisen Østfold.

Årsaken til det heter Linken Raeng. Den turglade Fredrikstad-kvinnen har tråkket mang en sti i vårt kompakte lavland – på jakt etter nye opplevelser. Det har resultert i to bøker med turfortellinger; «Turgleder» med 100 turskildringer i 2008 og så «Turperler i Østfold og Bohuslän» med 101 turer i 2016.

Raeng vil i høst dele fem turer fra disse bøkene samt fem nye turdestinasjoner med Dagsavisen Østfolds lesere hver torsdag fra og med denne uka.

– I Østfold er det natur for alle uavhengig av hvor man bor – fra perler ved sjøen til nesten uoppdagede opplevelser i dyp skog, sier forfatteren.

– Får puste

Selv er hun en ivrig turgåer, med datteren på seks år, hunden sin og ektemannen fra Halden. Det, sammen med litt journalistikk på frilansbasis, har hun gjort til levebrødet sitt mellom to permer.

– I naturen får jeg puste, og jeg trives best utendørs. Jeg nyter å betrakte naturen, ta vare på den og er opptatt av å formidle vårt felles ansvar for akkurat det. Og allemannsretten – vi er heldige som har den, og kan jo praktisk talt gå overalt så lenge vi ikke tråkker inn i folks hager. Det er en mulighet vi må sette pris på. Ta naturen i bruk, sånn at det blir vanskeligere for enkelte å snikinnføre stengt for ferdsel, oppfordrer Raeng.

Sommerfuglopplevelse

Hun er Fredrikstad-innbygger fra barnsbein av, men vokste opp på Nesodden. Hun flyttet tilbake så snart hun ble voksen og har siden bodd her hele sitt voksne liv.

– Det er i Østfold jeg bor, og naturlig nok derfor det er her jeg er best kjent og mest aktiv i friluftslivet. Her er det ikke høye fjell og dype daler, men naturen er veldig tilgjengelig og veldig variert. I fylkets dype skoger kan man høre stillheten, mens det ved kysten er full fest hele tiden. Der er det aldri ro, smiler hun.

Ekstra gøy synes Raeng det er å finne stier som hun skjønner at er lite brukt.

– De kan føre deg til små vann og rasteplasser hvor du får være alene. Og en gang var jeg ved en husmannsplass i Eidsberg, hvor mange sommerfugler plutselig stimet sammen. Jeg har aldri sett så mange sommerfugler samlet før eller siden.

I turomtalene får vi både beskrivelser fra stedene og informasjon om tilgjengelighet samt parkeringsmuligheter. Vi får bli med på turer til eksempelvis Schultzedalen i Halden og den lille øya Danmark ved Larkollen.

– En naturbru leder deg ut til øya, og det er tidevannet som styrer når du kan gå over. Det er spennende, slutter Raeng.