Kultur

Ytringsfrihet innen alle kunstformer

Sensur rammer ikke bare dem som skriver. Fritt ord retter oppmerksomheten mot brudd på ytringsfriheten til alle kunstnere.

Sensur rammer ikke bare dem som skriver. Fritt ord retter oppmerksomheten mot brudd på ytringsfriheten til alle kunstnere.

I dag og i morgen arrangeres konferansen All That is Banned is Desired i Oslo, et samarbeid mellom den norske stiftelsen Fritt Ord og danske Freemuse som arbeider for ytringsfrihet for musikere.

- Internasjonale organisasjoner som jobber med ytringsfrihet, rapporterer oftest om brudd på rettighetene til journalister, forfattere og bloggere, altså folk som skriver. Vi ønsker å rette oppmerksomheten også mot andre kunstarter, som musikk, film, dans og performance, sier Bente Roalsvig, prosjektdirektør i Fritt Ord og medlem av konferansens programkomité.

Religion

Rundt 50 kunstnere fra hele verden er blant de 300 deltakerne på konferansen. De forteller om å ha blitt frarøvet ytringsfriheten fordi de har utfordret myndighetenes syn på religion, seksualmoral eller politikk. Det er også poster om global markedssensur av typen Fredrik Gertten møtte, om kunst i det offentlige rom, om kjønn og undertrykkelse. Dessuten om spesifikke land og områders konkrete utfordringer, som det å jobbe som kunstner i totalitære regimer som Kina eller Zimbabwe.

Erfaringer med sensur

- Kunstnerne står selv på scenen og forteller om egne erfaringer med sensur. Men også om veier forbi sensuren, om hvordan man manøvrerer i de ulike landskapene de representerer. Vi håper at konferansen bidrar til at organisasjonene blir bedre til å ivareta ytringsfriheten for alle, ikke bare skrivende. Men også at folk flest tenker seg om og fatter interesse for rettigheter vi i Norge kanskje tar for gitt, sier Roalsvig.

Mer fra Dagsavisen