Kultur

Widvey på glattisen igjen

Dette er ikke første gang kulturministeren er i hardt vær. I løpet av et halvt år har hun skapt både bølger og humring i Kultur-Norge.

Frihetsreform og maktspredning var gjengangsordene da Thorhild Widvey overtok nøkkelen til kulturministerkontoret fra Hadia Tajik (Ap) i september. Men alt har ikke gått helt på skinner siden, og i går haglet reaksjoner og vitser på Twitter etter museumsskandalen. Den siste tida har Widvey hatt en mer tilbaketrukket rolle, mens statssekretær Knut Olav Åmås har frontet kulturpolitikken.

Festival og NRK

I oktober sådde Widvey tvil rundt Knutepunktordningen for festivaler, en ordning som gjør at musikkfestivaler som Øyafestivalen, Moldejazzen og Festspillene i Bergen får tilskudd direkte over statsbudsjettet. Widvey sa til NRK at hun ville evaluere hele ordningen. Dette vakte sterke reaksjoner i Festival-Norge, som fryktet kutt, helt til departementet presiserte overfor Dagsavisen at det ikke er noen konkrete tanker om å kutte ordningen foreløpig.

Så var det NRK og tjenestene på nett som ble tema da Widvey var på reise i London og snakket med VG, og stilte spørsmål ved om værmeldertjenesten Yr.no er en viktig aktivitet for en allmennkringkaster. Opposisjonen og NRK-sjefen reagerte sterkt på at Widvey blandet seg inn i redaksjonelle vurderinger.

- Jeg har bare stilt spørsmål ved om Yr er en tjeneste som det er naturlig for NRK å levere, sa Widvey til sitt forsvar da hun ble grillet i Stortingets spørretime.

Avverging var også nødvendig da Widvey sådde tvil rundt det statlige bidraget til nytt Munch-museum, da hun ikke ville svare ja eller nei på om hun vil bidra til museet, da Dagsavisen spurte. Trine Skei Grande reagerte med å be Siv Jensen og Erna Solberg rydde opp.

Favoritter

Etter at hun ble kulturminister har hun dessuten fått flere spørsmål om favorittbok og favorittfilm. Hver gang har hun svart Cecilie Engers romansuksess «Mors gaver» og av film har det vært den samme som går igjen. Når hun husker tittelen vel å merke.

- Nå må jeg tenke meg om... Jeg så en av disse premierene. Det må jeg nesten komme tilbake til, sa Widvey til Morgenbladet da de spurte henne hva hennes favorittfilm i 2013 var. En halvtime etter fikk journalisten følgende svar fra Kulturdepartementets kommunikasjonsavdeling: - Den siste filmen statsråden så var Erik Poppes «Tusen ganger god natt» - den var ikke helt fremme i pannebrasken en tidlig torsdag morgen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Kanskje best med faksimile illustrasjon her? Side 20-21 13.01, ev. s. 28-29 14.11

Mer fra Dagsavisen