Film

Widvey ber om ny filmrapport

Hun har fått utredet insentivordninger og pengestrømmene i norsk filmbransje. Nå vil kulturministeren også vite mer om regionale filmfond. Rapporten skal ligge klar samme dag som statsbudsjettet.

- Kartleggingen skal vise hvor mye kapital regionale filmfond har generert til norsk TV- og filmproduksjon i perioden 2011-2013, og vil gi oss et bredere kunnskapsgrunnlag når vi nå går gjennom filmfeltet i forbindelse med den kommende stortingsmeldingen om film. Tilleggsoppdraget ferdigstilles 8. oktober, sier statssekretær i Kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag til Dagsavisen.

Arbeidet med nok en filmrapport ble startet 9. september, og utrederne i Ideas2evidence har altså fått frist samme dag som kulturminister Thorhild Widvey (H) legger fram kulturbudsjettet for 2015, et budsjett som den norske filmbransjen venter i spenning på. I budsjettet for 2014 ble det kuttet 36 millioner kroner i forhold til det den forrige regjeringen foreslo.

Ingen radikale grep

Høyre har, da de var i opposisjon, vært tydelige på at de ønsket mer midler til de regionale filmfondene, og ville ta 10 millioner kroner fra Norsk filminstitutt, og gi til regionene.

Leder for Norsk Produsentforening, Leif Holst Jensen, forventer at regjeringen ikke gjør noen radikale grep overfor filmfondene i statsbudsjettet.

- Gjør Widvey noen radikale endringer nå, vil hun rive i stykker siste delen av tilliten hun har i filmbransjen. Fondene har ulike resultater å vise til, og vi har vært opptatt av at man må se på fondene litt hver for seg. Jeg forventer at det gjøres en grundig gjennomgang av fordeling av ressursene mellom fondene, og at man ser på muligheter for å få eierne til å gi mer. Det finnes ressurser som godt kan brukes mer, sier Jensen.

Prøveordning

De regionale filmfondene består av Film 3 (Lillehammer), Fuzz (Bergen), Midtnorsk Filmfond (Trondheim), Filmkraft Rogaland (Stavanger) og FilmCamp (Målselv). I 2007, i forbindelse med den forrige stortingsmeldingen om film, ble det etablert en prøveordning der disse fondene fikk statlig støtte. Vilkåret var at de statlige midlene fondene fikk bevilge til film, også måtte utløse minst like mye støtte fra regionene.

Ifølge en evaluering Ideas2evidence gjorde av ordningen i 2011, utgjorde filmfondenes bidrag 3,5 prosent av den totale filmstøtten i Norge i 2007, og for budsjettåret 2012 var andelen gått ned til 2,3 prosent. Det var derimot filmsentrene, som er spredd rundt omkring i Norge, som sto for en økning i andel av støtten.

Ideas2evidence mente imidlertid at filmfondene hadde fått bevilget for lite penger til at de kunne utgjøre en stor forskjell, og at prøveordningen hadde eksistert i for kort tid. Dermed besluttet den rødgrønne regjeringen å videreføre ordningen, og i 2014 gikk 56,9 millioner kroner til regional filmsatsing.

Mye fakta

I løpet av de siste månedene har kulturministeren fått forelagt to filmrapporter: En om insentivordninger for filmproduksjon i Norge, og en om økonomien i filmbransjen. Det er sistnevnte Widvey ønsker mer informasjon til, viser et dokument Dagsavisen har fått tilgang til.

- Faktagrunnlaget regjeringen nå har fått er deskriptivt og viser situasjonen som den er. Det vi mangler nå er analyser og simuleringer av hva som kan skje videre. Da vi jobbet med dette i 2005-2006, var det en del scenarietenkning. Regjeringen må jobbe med egne målsettinger, sier Leif Holst Jensen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen