Kultur

Vurderer gaveendringer

Kulturdepartementet åpner for å endre gaveordningen for museer etter Munch-utspill.

– Det kan være at vi skal vurdere å endre kriteriene for gaveforsterkningsordningen i 2016, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Borgundvaag.

I går skrev Dagsavisen om Munchmuseet som for første gang søker gaveforsterkningsordningen for museer. Tre søknader på til sammen 2,5 millioner kroner har museet sendt inn, men de tror ikke at de er kvalifisert.

Årsaken er at et kriterium for ordningen er at gaven museet får fra en privat giver, ikke skal innebære noen motytelser, og de gavene Munchmuseet får er stort sett resultat av samarbeid med private givere.

LES OGSÅ: Munchmuseet kritiserer gaveordning

Flere felt

Gaveforsterkningsordningen ble lansert av kulturministeren i statsbudsjettet for 2014, med en pott på 10 millioner kroner som skulle gå til å forsterke gaver til museumsfeltet med 25 prosent statlige penger. I år er potten økt til 30 millioner kroner, og statssekretær Borgundvaag ser på ordningen som en suksess.

– Vi lanserte denne ordningen fordi vi ønsker en mer mangfoldig finansiering av kulturfeltet, ikke som erstatning for offentlige midler. Men vi mener at hvis flere private bidrar til kunst og kultur, så vil det øke engasjementet for kunsten og kulturen. Jeg ser i søknadene vi får fra museene at de virkelig står på, og at det i fjor var 60 prosent oversøkning til ordningen ser jeg som et tegn på at den er en suksess, sier han.

Borgundvaag forteller at regjeringen vurderer å tilpasse ordningen slik at flere felter enn museumsfeltet kan søke.

– Både medlemmer av Norsk teater- og orkesterforening, private teatre og representanter for visuell kunst har uttrykt ønske om en slik ordning, sier Borgundvaag.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Skatteinsentiver

Borgundvaag har ikke sett på søknadene fra Munchmuseet selv ennå, og vil derfor ikke uttale seg om de er kvalifisert for ordningen eller ikke.

– Jeg vet at Munchmuseet jobber omfattende med samarbeid mellom privat sektor og sivilsamfunnet. De er opptatt av at det skal være et gjensidig samarbeid og ser potensialet for det. Jeg har godt inntrykk av arbeidet de gjør, og dersom de mener at ordningen ikke passer det arbeidet, så kanskje vi skal se på muligheten for å endre noe. Men da må det være et ønske fra feltet selv. Denne ordningen arbeider vi med hele tida, sier Borgundvaag.

Kulturministeren har vært tydelig på at hun ønsker å innføre skatteinsentiver for privat støtte av kunst og kultur. Dette har også flere i kulturlivet etterlyst.

– Vi jobber med Finansdepartementet med å utrede muligheten for det. Det har akkurat vært en bred utredning av hele skattesystemet, og denne skal behandles videre. Det er for tidlig nå å si noe om resultatet av dette, eller om det vil være klart til neste budsjett, sier Borgundvaag.

Mer fra Dagsavisen