Kultur

Viste «22. juli»-klipp for første gang

På filmfestival viste NRK for første gang klipp fra den store dramaserien om 22. juli. Alexandra Gjerpen, kjent fra «Unge lovende», spiller en av hovedrollene.

Bilde 1 av 3

GØTEBORG (Dagsavisen): – 22. juli er ikke en naturkatastrofe, og må ikke behandles som det, sier Aftenposten-journalisten spilt av Alexandra Gjerpen, i NRKs kommende storserie «22. juli».

På filmfestivalen i Gøteborg viste NRKs dramasjef Ivar Køhn for første gang klipp fra dramaserien, som nå er ferdig innspilt, og skal sendes tidlig 2020.

Alexandra Gjerpen er kjent fra NRK-serien «Unge lovende», der fjerde og siste sesong ble vist i høst. Det har hittil vært hemmelig at hun også spiller i «22. juli».

– Karakterene er fiktive, men alt som hender er virkelig, understreket Køhn da han introduserte serien torsdag ettermiddag, under tv-dramaseminaret TV Drama Vision 2019 på Gøteborg Film Festival. Festivalen er Nordens største filmfestival og har har en egen to-dagers festivalseksjon for TV-drama.

Ikke vist til noen

«22. juli» er skrevet og regissert av de prisbelønte filmskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune. Den er på seks episoder ganger seksti minutter.

Til nå har NRK vært tilbakeholdne med informasjon om skuespillerne og handlingslinjene i filmen, og ingen klipp eller bilder har hittil vært vist.

– Vi har ikke vist dette til noen før. Vi valgte å vise dette utdraget fra serien her i Gøteborg når  den nordiske tv-bransjen var samlet, fordi dette er en nordisk samproduksjon, og nysgjerrigheten har vært stor rundt serien. Nå ville vi ville vise fram tonen og intensjonen i serien, sier Køhn til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fjordman

De 14 minuttene som ble vist i Gøteborg var en samling klipp som viste flere av seriens hovedkarakterer: En journalist, en sykepleier, en politimann, en lærer og en høyreekstrem blogger. Alle blir involvert på hvert sitt vis etter terrorangrepet mot regjeringsbygget og på Utøya.

Den høyreekstreme bloggeren er dels basert på Fjordman, bekrefter Køhn.

– Men ingen av hovedkarakterene er direkte basert på en enkelt virkelig person. Vi blander sammen flere skikkelser. Ingen vil kunne peke og si «det er meg», sier Køhn.

Les også: Gjenskaper 22. juli i sentrum

NRK har hovedsaklig satset på mindre profilerte skuespillere i rollene.

– Vi ville ha minst mulig forstyrrelser, slik at seerne ikke skal forbinde for mye med de karakterene vi ser på skjermen. Vi har ikke offentliggjort rollelista ennå, sier Køhn.

Serien viser først og fremst ringvirkningene av terrorangrepene, understreker Køhn.

– Vi er ikke på Utøya når det skjer, sier Køhn.

Blant scenene som ble vist i Gøteborg var blant annet redningsmannskaper som ankommer Utøya, blant forlatte telt der mobiltelefoner blinker og ringer.

For å understreke det dokumentariske uttrykket brukes det opptak fra nyhetssendinger i bakgrunnen, blant annet av Anders Behring Breivik i rettssalen. Det er ikke en enkelt skuespiller som spiller Breivik i serien.

– Breivik har en perifer rolle i serien. Det er flere som fremstiller Breivik. Men vi har ikke noe fokus på ham. Dette er ikke en historie om Breivik eller om ofrene på Utøya, men en historie om alle oss andre, om hvordan folk rundt ble berørt av terroraksjonen, sier Køhn.

NRK er for tiden i konflikt med Norsk Filmforbund om tariffavtale. Dette vil ikke ramme ferdigstillingen av «22. juli»-serien, understreker både Filmforbundet og NRK.

Reaksjoner

Under innspillingen av serien gjennom 2018 vakte det reaksjoner både blant naboer ved Utøya og i Oslo sentrum, da NRK gjenskapte terrorhendelsene og stengte av områder.

I 2018 kom det tre større filmprosjekter om 22. juli-terroren:

* Spillefilmen «Utøya 22. juli» av Erik Poppe.

* Netflix-produserte spillefilmen «22 July» av den amerikanske regissøren Paul Greengrass.

* Den svensk-norske dokumentarfilmen «Reconstructing Utøya».

– Vi har fått to nye filmer i rask rekkefølge, så kommer NRKs serie, og «Reconstructing Utøya». Det er svært forskjellige filmer. Men jeg synes det holder nå, sa Lisbeth Kristine Røyneland, leder for 22. juli-støttegruppa, til Dagsavisen under innspillingen av NRK-serien i sommer.

Les også: En helt uvanlig dag på jobben

Mer fra Dagsavisen