Kultur

Viser TV-drama om nakenbilder i Haugesund

– Spenning om ungdom og nakenbilder, forteller regissør om den NRK P3- og Haugesund-aktuelle serien «Nudes».

Bilde 1 av 3

– Det blir kjempespennende både for oss og for skuespillerne å få vist serien på en så prestisjetung festival, sier regissør Liv Noelle Barbosa Blad (28).

Lørdag startet Den norske filmfestivalen i Haugesund, og i morgen er det premiere på serien «Nudes», som vises tirsdag og onsdag under filmfestivalens program Nordisk TV-Drama.

«Nudes» er Barbosa Blads debut som TV-regissør, og kommer på NRK P3 i september. Premierevisningen blir for en fullsatt sal med inviterte 9.-klassinger fra Haugesund. Serien handler om hva som skjer når tenåringer opplever at nakenbilder blir spredt på nett, og hvilke konsekvenser det kan få. Blad understreker at «Nudes» ikke pekefinger-TV:

###

Liv Noelle Barbosa Blad (t.v) og Erika Calmeyer, manus og regi på NRK P3s «Nudes». Foto: Øyvind Pettersen, NRK

– Vi har ønsket å lage en spenningsserie om spredning av nakenbilder. Vi kommer ikke med noen fasit. Det vi vil, er å formidle empati. Så håper vi folk der hjemme kan diskutere karakterenes historier, og reflektere rundt hva de selv ville gjort i en lignende situasjon, sier Liv Noelle Barbosa Blad. Serien er skrevet og regissert av Blad og Erika Calmeyer, som også er aktuell i høst med «voksen»-dramaserien «Twin» på NRK, med Kristoffer Hivju i hovedrollen.

Barbosafilm

Produksjonsselskapet Barbosafilm, som Liv Noelle driver sammen med søsteren Nina Barbosa Blad, har allerede markert seg i norsk filmmiljø.

Liv Joelle Barbosa Blad har laget tre godt mottatte kortfilmer, og fikk Amanda for beste kortfilm i 2018 med «Min søster». «Nudes» er det hittil største prosjektet for både Liv Noelle og Barbosafilm. Serien produseres av NRK i samarbeid med Barbosafilm.

– Kortfilm er et fint medium for å øve seg kunstnerisk. Men Barbosafilm har alltid hatt som ambisjon å være synlige, at folk skal få med seg historiene vi lager. TV-drama er der ungdom er, sier Barbosa Blad.

– Vi kom til NRK for to år siden med ideen til «Nudes», og de slo til med en gang.

– Dette er en tematikk som ungdom opplever svært aktuell. 37 prosent av jenter har følt seg presset til å sende nakenbilder i løpet det siste året, viste en nylig undersøkelse.

– Men vi vet ikke så mye om hvordan det oppleves, og researchen vår viste at mange ungdommer ikke visste hva de skulle gjøre eller hvem de skulle gå til når de opplevde at nakenbilder ble spredt. Både familie, venner og skole synes dette er vanskelig, sier Barbosa Blad.

Ikke bare Oslo

Produksjonsteamet har gjort omfattende research blant ungdommer i en rekke forskjellige miljøer, forteller de.

– Vi har hatt tett dialog med ungdom, og fått henge med på både russetreff og hjemmefester. Ungdommene har vært med både i manusfasen, klipp og musikkvalg, sier Barbosa Blad.

«Nudes» er på ni episoder a tjue minutter, med tre historier på tre forskjellige steder i landet, Kristiansand, Trondheimo og Bærum.

– Det var viktig for oss helt fra starten at serien skulle være et mangfold av historier, ikke bare handle om Oslo. Både for å vise at dette ikke er noe som skjer bare en type person på en type sted. Og at det å få spredt et nakenbilde oppleves forskjellig om du er i en storby, der det er lettere å være anonym etterpå, eller om du er på et lite sted der alle kjenner alle. Og vi trenger ungdomsserier fra hele Norge, understreker Barbosa Blad.

– Friskt pust

«Nudes» føyer seg inn i NRK P3s dramasatsing etter «Skam», «17», «Lovleg» og «Blank»: Nettserier med korte episoder, ferske regissører, amatørskuespillere og ung tematikk.

– «Nudes» er den nyeste i rekken av NRK P3s smarte og innovative ungdomsserier, kommenterer Trine Grønningen, assisterende programsjef for filmfestivalen i Haugesund.

– Festivalen har fokus på ungdommer i år med vår filmpolitiske konferanse, og vi er ellers interessert i hva som rører seg i godt film- og TV-innhold for unge. Vi synes også «Nudes» er spennende på grunn av menneskene bak. Liv Joelle Barbosa Blad og Erika Calmeyer er begge fremadstormende regissører vi gjerne vil følge med på. Det er også et friskt pust med de unge skuespillerne i serien. De er ukjente debutanter, og det gjør at de føles enda virkeligere for publikum, synes Grønningen.

Viaplay-storserie

Haugesund-festivalen har også premiere på Viaplays nye storserie «Besatt», med Anders Baasmo og Anders Danielsen Lie: En krimserie med overnaturlige elementer, på åtte ganger 45 minutter, i regi av Rune Denstad Langlo.

– Vi gleder oss også veldig til å vise «Besatt», som våger å gå nye, spennende veier i det klassiske krimdramaet, sier Trine Grønningen fra Haugesund-festivalen. Festivalen har de siste to årene satset på TV-drama-premierer, med bl.a. «Okkupert 2» og «Vikingane 2».

– Haugesund-festivalen ønsker å ha TV-premierer av flere grunner: TV-drama hevder seg nå på samme nivå som film, det gjenspeiles også i programmene til mange andre internasjonale filmfestivaler. Vi ser at TV-og filmbransjen smelter inn i hverandre, og de samme aktørene produserer innhold for TV og film om hverandre.

– Særlig nordiske TV-serier hevder seg stadig både i kvalitetsnivå og internasjonal oppmerksomhet. Dette ønsker filmfestivalen i Haugesund å bygge opp under ved å gi utvalgte serier offisiell festivalpremiere.

Mer fra Dagsavisen