Kultur

Viser drama 
om «Titanic»

Til helgen er det hundre år siden «Titanic» sank. Det markeres på NRK med miniserien «Titanic», laget av mannen bak «Downton Abbey».

Det var natta til 15. april 1912 at «Titanic», lansert som skipet som ikke kunne synke, kolliderte med et isfjell og gikk ned i Atlanterhavet på jomfruturen mellom Southampton i England og New York. Det førte til at mellom 1350 og 1512 mennesker mistet livet i det iskalde vannet. Rundt 705 av passasjerene kom fra forliset med livet i behold. En ufullstendig passasjerliste gjorde det vanskelig for rederi og myndigheter å finne nøyaktige tall.

Tragedien er dramatisert av Julian Fellowes, mannen bak TV-suksessen «Downton Abbey», og blir sendt i sin helhet på NRK1 lørdag kveld. TV-dramaet, også omtalt som «Downton-on-Sea», sendes i to episoder, og følger passasjerer fra forskjellige sosiale lag som var om bord på det luksuriøse og datidas verdens største passasjerskip.

Med på den omfattende rollelista er film- og TV-skuespillere som Toby Jones, Georgia McCutcheon og Linus Roache. Det nyproduserte kostymedramaet har et budsjett på 100 millioner kroner, den er produsert av britiske ITV og blir for tida vist som søndagsserie i fire deler på britisk fjernsyn.

Forliset er dramatisert en rekke ganger for film og TV. Den mest berømte er James Camerons milliardsuksess «Titanic» fra 1997, som denne våren blir nylansert i 3D-utgave på kino.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen