Kultur

Vincent kommer til Oslo i sommer

Munchmuseet inviterer i år til Norges første store Vincent van Gogh-utstilling. - Et tydelig signal om hvilken retning vi går mot Bjørvika, sier Munch-direktør Henrichsen.

9. mai åpner utstillingen «Van Gogh + Munch» ved Munchmuseet i Oslo. Den er et samarbeid med Van Gogh Museum i Amsterdam, og etter utstillingsavslutning i på Tøyen 9. september, flyttes den over dit.

- Det har aldri vært noen stor van Gogh-utstilling i Norge før, så det blir spennende å se hvor mange som kommer for å se, sier museumsdirektør Stein Olav Henrichsen ved Munchmuseet til Dagsavisen.

Samarbeidet har vært under planlegging i nærmere fem år, og inngår i Munchmuseets nye utstillingsserie «+Munch».

- De neste to årene skal vi ha tre utstillinger i serien vi har kalt +Munch. I vår er det Munch pluss Bjarne Melgaard, i sommer altså Munch pluss Vincent van Gogh, og i høst Munch pluss Gustav Vigeland, Vi ønsker å vise fram flere sider av Munch, sette ham i nye sammenhenger, sier Henrichsen.

 

Likheter

Både Edvard Munch og Vincent van Gogh var avgjørende for ekspresjonismen på begynnelsen av 1900-tallet.

- Felles for dem begge, er at de hadde et veldig personlig uttrykk som gjør at de fleste umiddelbart vil kunne se på bildet hvem som har laget dem. De levde omtrent samtidig, og er opptatt av mange av de samme problemstillingene. En utstilling av begges kunst side om side åpner for å se Munch og van Goghs tematikk, estetikk og teknikk opp mot hverandre. Man kommer tett på deres liv og tenkning, sier Henrichsen.

 

Veien mot Bjørvika

Museumsdirektøren er stolt over sitt nye utstillingsprogram.

- Vi sender et tydelig signal om retningen vi ønsker å gå i mot nytt hus i Bjørvika, et slags riss av det vi ønsker å gjøre lenger fram. Vi er Nord-Europas kanskje mest interessante museum med den samlingen vi har. Å sette den i kontekst slik vi gjør med +Munch-serien, gjør dette enda tydeligere, sier han.

 

Publikumsvekst

I 2013 feiret man Edvard Munchs 150-årsjubileum blant annet med en rekordgodt besøkt jubileumsutstilling på Munchmuseet.

- Vi er spente på hvordan besøkstallene blir i 2015. Vi visste at vi kom til å gå tilbake i 2014, siden året før var jubileum med ekstra aktivitet. Men vi gikk faktisk litt fram i forhold til 2012. Jeg håper og tror at det er stor interesse for Van Gogh også, sier Henrichsen.

 

Madrid og Paris

I 2016 vil +Munch-serien by på møter med henholdsvis Robert Mapplethorpe, Jasper Johns og Asger Jorn. I år skal Edvard Munch også på flere utenlandsbesøk.

- I høst blir det en stor monografisk utstilling med Munch i Madrid, og i vår vises «Skrik» i Paris. I anledning åpningsutstillingen ved Fondation Louis Vuittons nyetablerte museum der, vil de vise fram et nøkkelverk for utviklingen av ulike retninger innen modernismen. «Skrik» presenteres som et nøkkelverk for ekspresjonismen, sier Henrichsen.

Mer fra Dagsavisen