Kultur

Vil vurdere 
nynorsktiltak

Det er opp til bransjen selv å organisere produksjonen av nynorsk litteratur, mener statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Dagsavisen skrev i går at Skald forlag og Samlaget er bekymret for framtida for nynorsk litteratur etter at Kulturrådet i år kuttet produksjonsstøtten med 1,1 millioner kroner. Simone Stibbe, redaksjonssjef i Skald forlag, uttaler blant annet at norsk kultur ikke kan overlates til en fri ­markedssituasjon fordi det er et smalt felt og er helt avhengig av støtte for å overleve. Hun påpeker også at kutt i produksjonsstøtten er et eksistensspørsmål for forlaget.

Opp til bransjen selv

- Kulturdepartementet skal legge til rette for nynorsk litteraturproduksjon ved å utforme rammevilkår, og mener at bransjeaktørene selv bør stå fritt med tanke på hvordan de ønsker å organisere produksjonen, skriver Bjørgulv Vinje Borgundvaag i en e-post til Dagsavisen.

Til tross for reduksjon i produksjonsstøtten, mener statsråden at regjeringen arbeider for at nynorsken fortsatt skal stå sterkt i det norske språket.

- I Sundvolden-erklæringen har regjeringen understreket at vi vil arbeide for et sterkt og levende norsk språk, der det å støtte opp under begge målformer er et hovedmål, skriver ­Borgundvaag.

Kulturrådets prioritering

Selv om det er regjeringen som er ansvarlig for å ha kuttet i støtten til litteraturordningene til Kulturrådet, påpeker Brogundvaag at prioriteringene av hvor det skulle kuttes er blitt foretatt av Kulturrådet selv.

- Reduksjonen i tildelingen til Kultur­rådets litteraturformål fra 2013 var på 6 prosent, og Stortinget ga samtidig­ Kulturrådet fullmakt til å om­disponere mellom ordninger slik de fant det mest formålstjenlig. Kulturrådet står fritt til å gjøre slike prioriteringer.

Til tross for kuttet i produksjonsstøtten mener satssekretæren at nynorskens framtid ivaretas av regjeringen.

- Kulturdepartementet har en rekke tiltak for å sikre framtida til nynorsken, både i form av regelverk og økonomisk støtte til institusjoner, organisasjoner og ordninger. Vi er alltid åpne for å vurdere nye tiltak.

kristin.buvik.sivertsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen