Kultur

Vil stoppe regimene

NRK og SVT krever at Europas kringkastere tar en strengere linje overfor land som ønsker inn i Eurovision-varmen.

Klarere etiske regler og tøffere krav til TV-selskap som vil med i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Det er NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas som sammen med flere nordiske og nordeuropeiske kringkastere har foreslått at EBU skal gi klarere budskap til kringkasterne som er med i unionen. EBU skal ikke lenger godta medlemmer som ikke respekterer verdier som demokrati, ytringsfrihet og pressefrihet, er kringkasternes ønske.

Tøffere linje

Problemstillingen er aktualisert etter Eurovision Song Contest i Baku, hvor regimet slo hardt ned på demonstrasjoner og hvor politiet truet og trakasserte NRKs eget P3-team. Kringkasternes arbeid med å få EBU til å innføre en hardere linje mot medlemmer som ikke støtter demokratiske prinsipper har pågått i mange år, uavhengig av Eurovision 2012 i Baku, påpeker NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas.

- I juni skal EBUs generalforsamling ta stilling til en ny tekst som understreker unionens kjerneverdier, og som påpeker at unionens medlemmer skal stå bak demokratiske verdier som ytringsfrihet. Vi mener at medlemslandene i EBU må garantere for ytringsfrihet og pressefrihet, sier Bjerkaas.

Forslaget til nytt etisk regelverk er utarbeidet av en arbeidsgruppe i EBU.

- Det som er uklart er hvor forpliktende denne teksten faktisk er, og hvorvidt den blir ledsaget av muligheter til å reagere mot medlemmer som bryter med disse viktige prinsippene. De nordiske og nordeuropeiske kringkasterne har krevd at teksten må følges av sanksjonsmuligheter, sier NRK-sjefen.

Skjerpe etikken

EBU har i dag 85 medlemmer i 56 land i og utenfor Europa. I 2007 åpnet EBU for at radio- og TV-selskap fra nasjoner som er med i Europarådet også kan være med i unionen. Dermed kunne nasjonale kringkastere i land som Armenia og Aserbajdsjan og Georgia søke medlemskap. Public service-kanaler i EBU skal jobbe for å fremme demokrati, pressefrihet, ytringsfrihet, mangfold og beskyttelse av minoriteter. Dette må alle EBU-medlemmer forplikte seg til, er kravet. SVTs administrerende direktør Eva Hamilton uttalte til svenske Dagens Nyheter i går at EBU-medlemmer fra tvilsomme regimer svekker unionens omdømme.

- EBUs troverdighet og legitimitet undergraves av at flere medlemmer er radio- og TV-selskap som kontrolleres av tvilsomme regimer, sier Hamilton i Dagens Nyheter.

Kastes ut

Ifølge den svenske avisen ønsker nordiske kringkastere også at EBU skal kunne kaste ut TV- og radioselskap som bryter med et skjerpet etisk regelverk. I tillegg til NRK og SVT, danske DR og finske YLE står BBC samt flere tyske og østerrikske TV- og radiostasjoner bak kravet om nye EBU-regler. En tøffere linje vil innebære et brudd med EBUs grunnleggende policy. Så seint som i forrige uke møtte EBU kritikken mot Eurovision 2012-samarbeidet med Aserbajdsjans eneveldige styre, med at EBU står for «inkludering, ikke utestengelse».

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen