Kultur

Vil slå ned på gutteromskulturen

Flere kampanjer som vil stoppe trakassering av kvinner i onlinespill har blitt sabotert i USA. Spillforsker Torill Mortensen oppfordrer spillere til å konfrontere trakasseringen når det skjer for å få bukt med den.

- Mange kvinner spiller mannsfigurer for å slippe både hets og annen særbehandling. Jeg vil si det er et tankeløst språk som brukes, sier spillforsker Torill Mortensen, førsteamanuensis ved IT-universitetet i København. Hun har både forsket på og spilt onlinespill i mange år.

- Det er tydelig at alt som ikke blir oppfattet som tradisjonelt maskulint er under deres verdighet. For eksempel når det er snakk om å vinne over andre så sier man gjerne at de er blitt voldtatt. Altså: «De tapte» blir gjerne omtalt som «They were raped», sier Mortensen. Hun har forsøkt å konfrontere medspillere som bruker denne typen språk.

- Når jeg har sagt fra om bruken av ordet «rape», for eksempel, blir jeg gjerne svart med at det ikke er det de mener. «Gay» er også et negativt ord. Når jeg da har spurt: «Mener du at denne situasjonen er et eksempel på at menn har sex med menn?», blir de helt perplekse, sier hun. Mortensen mener imidlertid det ikke nytter å vifte med pekefingeren mot spillmiljøet.

- Det handler om å delta og stille spørsmål ved det. Jeg har spilt i grupper i mange år som ikke belønner denne typen språk. Man må vise at man kan snakke sammen uten denne språkbruken, sier hun.

Internasjonale kampanjer

Det er flere som internasjonalt har forsøkt å sette søkelys på kvinnefiendtlig språkbruk i onlinespill den siste tida. I slutten av august skal spillfestivalen «Penny Arcade Expo» (PAX) i Seattle ta opp temaet, og det har vært flere kampanjer på nett.

Anita Sarkeesian, en canadisk-amerikansk feminist og blogger startet i mai i år en kampanje via Kickstarter.com, som skulle finansiere en rekke kortfilmer om kjønn i videospill. Hun har i ettertid blitt drapstruet og kampanjen har vært forsøkt stoppet flere ganger.

En annen kampanje, «Gamers Against Bigotry», ble startet av Sam Killerman. Denne kampanjen har fått nettsiden sin hacket slik at den har vært nede mange ganger, og nå er den foreløpig ute av drift. I tillegg finnes bloggen «Fat, Ugly and Slutty», hvor kvinnelige spillere kan sende inn skjermbilder av trakasserende utsagn.

I Norge har det så langt ikke vært noen kjente kampanjer mot språkbruken. Jon Cato Lorentzen er redaktør for nettsiden Spill.no. Han opplever at det hovedsakelig er i skytespillene det slenges mest med leppa.

- I disse militære skytespillene kan det være at en del gutter ser på det at jenter spiller som angrep på deres område, sier han. Lorentzen mener denne språkbruken ikke har kommet med onlinespillene, men at når man sitter på nettet så sitter man i en liten boble, og det er ekstra lett å lire av seg det man vil.

- For å bedre dette handler det nok om å sette i gang en generell holdningskampanje. Dette oppstår jo ikke i spillet. Se bare på andre kulturer som har sin terminologi, som enkelte deler av hiphop. Denne ordbruken kan du høre i skolegården, til og med, sier han.

Miljøet støtter ikke

- Jeg tror ikke man kan bli helt kvitt dette, fordi man spiller anonymt. Men man kan spre oppmerksomhet rundt det, sier Jostein Holmgren, skribent i Gamereactor.no. Han har selv spilt rollespill over nett i mange år, og kjenner til ukulturen.

- Spillere jeg har snakket med har fortalt om tilfeller av trakassering, og jeg må si at jeg ikke er overrasket over at det skjer. Jeg tror det har noe med at internett er anonymt medium. For dem som gjør dette får det ingen konsekvenser. Man kan logge av og ikke møte dem man har snakket med ansikt til ansikt etterpå. Det er vel litt av det samme prinsippet som med nettmobbing, sier han. Holmgren tror språkbruken kommer av at onlinespilling tradisjonelt er en del av en gutteromskultur.

- Man slenger litt med leppa når man spiller, men sjargongen som er forstått i miljøet støtter ikke trakassering. Jeg tror det er et lite miljø som driver med denne typen trakassering, sier han.

Vil bedre seg

Kristine Ask, som er stipendiat ved NTNU og blogger for Spillpikene.no, mener også at trakasseringen kommer fra et mindretall i spillmiljøet.

- Jeg oppfatter at dette er en liten gruppe som er veldig høylytte. De blir fort veldig sterke og synlige. Dette representerer helt klart en type gutteromskultur, sier hun. Men Ask tror dette vil bedre seg.

- Jeg tror det kommer til å endre seg etter hvert som at det blir mer akseptert at jenter er gamere. Det er også flere spillprodusenter som satser på jenter nå, sier hun.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen